Arónie - vyzrajte na civilizační nemoci
Domů » Arónie – vyzrajte na civilizační nemoci

Arónie – vyzrajte na civilizační nemoci

autor: Redakce
arónie

Potřebujete podpořit činnost srdce, posílit imunitu nebo snížit tlak či cholesterol? Pak vám rozhodně doporučujeme arónii nebo černý jeřáb. Studie prokázaly, že má nejen velký antioxidační účinek, ale funguje například i jako prevence zubního kazu. Další účinky arónie v článku.

Arónie neboli černý jeřáb

Temnoplodec černoplodý, latinsky Aronia melanocarpa, je keř, který dorůstá do výšky až 3 metry. Jeho černé plody jsou velké přibližně 1 cm a rostou v latách. Kvůli podobnosti s jeřábem jedlým se mu přezdívá černý jeřáb. U nás se pěstují tři druhy. Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a nejrozšířenější Aronia melanocarpa (temnoplodec černoplodý).

Co obsahuje arónie

Plody arónie jsou bohaté zejména na bioflavonoidy. Největší podíl tvoří kyanidin-3-galactosid (65,6 %) 
a kyanidin-3-arabinosid (28,3 %). Díky tomu funguje arónie jako silný antioxidant a podporuje správnou funkci buněk. Obsahuje i některé vitaminy, jako vitamin C (100 g ale pokryje jen 35 % DDD, proto se doporučuje ji kombinovat s jiným ovocem), vitaminy B (pomáhají posílit imunitu a správné fungování metabolismu), vitamin E (podporuje činnost nervového systému a působí anti-oxidačně) a vitamin P – rutin (podporuje pružnost žilních stěn). Plody mají i poměrně vysoké procento jódu, který má pozitivní účinek na funkci štítné žlázy. Dále obsahují sodík, hořčík, vápník, železo, fluor a zinek.

Arónie účinky

  • upravuje krevní oběh
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • optimalizuje krevní tlak
  • zpevňuje zejména cévní kapiláry (prevence 
- aterosklerózy a dalších civilizačních chorob)
  • zmírňuje potíže křečových žil
  • napomáhá správné funkci jater
  • je velmi účinným antioxidantem
  • podporuje imunitní systém
  • zpomaluje stárnutí organismu
  • prevence zubního kazu
  • zabraňuje srážlivosti krve

Arónie využití

Plody arónie byly v posledních patnácti letech intenzivně studovány a výzkumy prokázaly i další účinky. Dobře fungují jako hepatoprotektivum (slouží ke zlepšení jaterních funkcí), snižují toxicitu a kumulaci kadmia a těžkých kovů v játrech a ledvinách, mají výrazný protizánětlivý účinek, stejně jako bakteriostatickou aktivitu in vitro proti Staphylococcus aureus a Escherichia coli a antivirovou aktivitu proti typu viru chřipky, potlačují růst lidských HT–29 rakovinných buněk tlustého střeva.

Aróinie účinky100 g ovoce obsahuje

1 480 mg bioflavonoidů, 400 μg jódu, 20 g sacharidů, 2 g vlákniny, 26 mg fosforu, 19 mg hořčíku, 223 mg draslíku, 44 mg vápníku, 0,42 mg železa, 64 mg vitaminu C

STUDIE – Protinádorové působení

Bylo zjištěno, že antokyany zpomalují růst nádorů. Vzhledem k tomu, že je jejich množství v arónii vysoké 
(2 147 mg / 100 g), pomáhají v boji s onkologickými onemocněními. Podobně jako u extraktu z hroznových jader byly u extraktu z arónie zjištěny účinky potlačující růst střevních rakovinných buněk. Léčené buňky vykazovaly inhibici růstu o 50 % a ovlivnění buněčného cyklu na úrovni G0/G1 a G2/M fáze. Došlo i ke snížení genové exprese enzymu cyklooxygenázy-2 buněk o 35 %.* Další studie prokázaly, že antokyany v arónii inhibují proliferaci lidských nádorových buněk děložního čípku, zabíjí maligní nádorové buňky mozku 
a pomáhají zabránit vzniku žaludečních vředů.

*Zhao C et al, Effects of commercial anthocyanin-rich extracts on colonic cancer and nontumorigenic colonic cell growth, J. of Agr. and Food Chemistry, 2004, 52, 20, p. 6122-6128

STUDIE – Snižuje krevní tlak

Antokyany z arónie redukují oxidační stres, snižují C reaktivní bílkovinu (CRP) a další zánětlivé biomarkery, které způsobují kardiovaskulární onemocnění. Vědci provedli studii, ve které rozdělili skupinu 26 pacientů po infarktu myokardu do 2 skupin. Jedna dostávala 3× 100 mg/den antokyanů aronie, druhá placebo. Výsledky byly opravdu překvapivé. U první skupiny došlo k výraznému snížení krevního tlaku, množství IL-6 v séru o 27 %, ox-LDL o 26 %, CRP o 18 %.*

*Naruszewicz, M. et al, Effect of anthokyanins from chokeberry on blood pressure, inflamatory mediators and cell adhesion molecules in patiens with a history of myocardial infarction, XXIIth International Symposium on atherosclerosis, September  28 – October 2, 2003, Kyoto, Japan, http://www.sciencedirect.com/

STUDIE – Snižuje hladinu cukru

Výzkum dalších vědců prokázal, že antokyany v arónii pomáhají normalizovat metabolismus cukrů u diabetiků. Denní konzumace 200 ml šťávy z arónie po dobu 3 měsíců snížila hladinu glukózy a hladinu lipidů u lidí s non-inzulin-dependentním diabetem mellitus.*

Arónie využití*Chambers K. Belina et al, Can cranberry supplementation benefit adults with type 2 diabetes?, Diabetes care, 2003, 26, 9, pg. 2695, http://proquest.umi.com/

Historie

Původ arónie můžeme hledat na východě Severní Ameriky, kde ji pro její léčivé účinky používali indiáni. Do Evropy přivezl tento keř kolem roku 1900 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin. Masověji ji začal pěstovat kolem roku 1910 za podpory sovětského státu kvůli výrobě potravinářského barviva a léčiv.

Názor odborníka – Jak je nejlepší arónii konzumovat?

„Arónie obsahuje karotenoidy, sitosteroly, flavanoly, antokyaniny. Vitaminy a minerální látky je doplňují a zefektivňují jejich působení. Vitaminy C, E, některá béčka a fytonutrienty se tepelnou úpravou ničí buď částečně, nebo úplně. Kdyby tedy klient aplikoval arónii při kardiovaskulárních problémech, po zahřátí již budou sitosteroly, vitamin E a betakaroten zničeny. U onkologických chorob zase vitaminy C, B a antokyaniny. Dle mého názoru jsou tedy nejlepší kapsle se sušeným extraktem arónie nebo čerstvá šťáva. Arónie je chuťově dost trpká, takže si z ní lidé často dělají třeba marmelády, to už ale díky obsahu cukru a zahřátí terapeutický efekt nepřinese.“ Kateřina Boesenberg, BHSc, předsedkyně České naturopatické společnosti„U arónie není důležitý pouhý obsah vitamínů, vyskytujících se běžně ve většině dostupného čerstvého ovoce, ale hlavně velmi vysoký obsah látek ze skupiny bioflavonoidů (antokyanů) s vysokým ochranným a antioxidačním účinkem pro náš organismus, které mají z pohledu prevence největší a nejvýznamnější účinky pro náš vyvážený metabolismus. Bioflavonoidy se navíc přiměřenou a mírnou tepelnou úpravou neničí tak jako na teplotu choulostivé vitaminy. Arónie je u nás bohužel, na rozdíl od Slovenska a sousedních států, stále nedoceněná a opomíjená. Přitom stačí velmi málo, zamyslet se včas nad svým jídelníčkem a vyváženým stravováním ještě před tím, než budete muset chodit do nejbližší lékárny pro léky.“ Ing. Vladimír Marek, dlouholetý propagátor prospěšnosti arónie v ČR a zakladatel firmy specializující se na dovoz a distribuci bio výrobků “Aronia Original”

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/healthbeautycz

Sledujte nás na Instagramu: www.instagram.com/health_and_beautycz

Související články