Jak využít Skyr v kuchyni? - Beauty Guru - zdraví, kosmetika, estetika, antiage
Domů » Jak využít Skyr v kuchyni?

Jak využít Skyr v kuchyni?

autor: Redakce

Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience v teplé i studené kuchyni. Jako inspiraci vám přinášíme recepty na vajíčkovou svačinu, vanilkový rýžový puding a smetanové těstoviny.

VAJÍČKOVÁ SVAČINA SE SKYREM

Ingredience 

60 ml bohušovického SKYRU Natur

1/2 citronu

Sůl

Mletý pepř

2 lžíce olivového oleje

2 vejce

1 polévková lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel

Postup

V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.

V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylejte do ní vejce rozmíchaná v hrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná.

Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dip. Pokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami.

 

VANILKOVÝ RÝŽOVÝ PUDING SE SKYREM

Ingredience

2 šálky vody

Špetka soli

2 lžíce sladidla ze stévie

1/4 vanilkového lusku

100 g dlouhozrnné rýže

50 g rozinek

50 g bohušovického SKYRU Vanilka

50 ml mléka

Špetka mleté ​​skořice

Postup

Smíchejte vodu, sůl, sladidlo, semínka z vanilkového lusku a rýži v hrnci (ideálně s dvojitým dnem) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte asi 50 minut. Poté přidejte rozinky a pokračujte ve vaření, dokud se téměř veškerá tekutina nevstřebá a rýžová kaše nebude jemná (asi 15 minut).

Nechte směs rýže vychladnout zhruba 10 minut a vmíchejte vanilkový SKYR, mléko a skořici. Podávejte teplé.

SMETANOVÉ SKYR TĚSTOVINY SE SLANINOU A HRÁŠKEM

Ingredience

500 g těstovin

400 g hrachových lusků (mražených)

2 lžičky olivového oleje

4 plátky silně řezané slaniny

200 g bohušovického SKYRU Natur

80 g parmezánu

Sůl a mletý pepř

Šťáva z půlky citronu

Hrst čerstvé pažitky

Postup

Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něho těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlejte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.

Slejte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte SKYR a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.

Související články