Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience v teplé i studené kuchyni. Jako inspiraci vám přinášíme recepty na vajíčkovou svačinu, vanilkový rýžový puding a smetanové těstoviny.
VAJÍČKOVÁ SVAČINA SE SKYREM
Ingredience
60 ml bohušovického SKYRU Natur
1/2 citronu
Sůl
Mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 vejce
1 polévková lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel
Postup
V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.
V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylejte do ní vejce rozmíchaná v hrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná.
Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dip. Pokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami.
VANILKOVÝ RÝŽOVÝ PUDING SE SKYREM
Ingredience
2 šálky vody
Špetka soli
2 lžíce sladidla ze stévie
1/4 vanilkového lusku
100 g dlouhozrnné rýže
50 g rozinek
50 g bohušovického SKYRU Vanilka
50 ml mléka
Špetka mleté skořice
Postup
Smíchejte vodu, sůl, sladidlo, semínka z vanilkového lusku a rýži v hrnci (ideálně s dvojitým dnem) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte asi 50 minut. Poté přidejte rozinky a pokračujte ve vaření, dokud se téměř veškerá tekutina nevstřebá a rýžová kaše nebude jemná (asi 15 minut).
Nechte směs rýže vychladnout zhruba 10 minut a vmíchejte vanilkový SKYR, mléko a skořici. Podávejte teplé.
SMETANOVÉ SKYR TĚSTOVINY SE SLANINOU A HRÁŠKEM
Ingredience
500 g těstovin
400 g hrachových lusků (mražených)
2 lžičky olivového oleje
4 plátky silně řezané slaniny
200 g bohušovického SKYRU Natur
80 g parmezánu
Sůl a mletý pepř
Šťáva z půlky citronu
Hrst čerstvé pažitky
Postup
Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něho těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlejte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.
Slejte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte SKYR a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.