Pohodový podzim. Co vám nesmí chybět k vyklidnění mysli dle hygge nebo zen principů? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Pohodový podzim. Co vám nesmí chybět k vyklidnění mysli dle hygge nebo zen principů?

Pohodový podzim. Co vám nesmí chybět k vyklidnění mysli dle hygge nebo zen principů?

autor: estation

Ať už severský hygge či asijský zen, oba směry vedou k jedinému cíli. Tím je zklidnění mysli, těla a odevzdání se přítomnému okamžiku. Vyzkoušejte tento recept na štěstí a najděte si něco krásného a výjimečného v každém momentu. Oprostěte svou mysl od nepříjemných myšlenek a dopřejte si trochu vizuálního klidu, odměnou vám bude psychická i fyzická harmonie.

Pokud si v souvislosti s podzimem vybavíte plískanice, mlhu a padající listí, pak se pohodlně posaďte a začněte znovu, nyní ve stylu hygge, který navozuje pocit štěstí, nebo se tzv. vyzenujte. Zbarvená příroda, pohoda u šálku horkého čaje či čokolády, svíčka a hebká deka. I toto období má své kouzlo, jen je třeba podívat se na něj z jiné perspektivy. 

Vydejte se na procházku do světa fantazie 

K dosažení klidu a psychické rovnováhy nabádá hned několik směrů, milovníci minimalismu a střídmého přístupu k životu najdou inspiraci např. v asijském zenu. Pro vyčištění mysli a zklidnění smyslů se inspirujte blogerkou Trang Do, která si jednou za čas dopřeje relax s plným servisem, k němuž patří bambusový stolek, na který si pohodlně vyskládá svíčku i drobné pochoutky k zobání. Nabuzení psychické a fyzické harmonie ale může přinést také aromatická vůně nebo obklopení se pokojovými květinami. Kouzla s myslí dokáže i vizuální klid, kdy oči soustředíte pouze na řádky děje napínavé knihy. Podle principů severského hygge nesmí u této formy odpočinku chybět pořádně huňatá deka.

Probuďte své vnitřní dítě

Kdo si hraje, nezlobí a na nějakou tu hru není člověk nikdy příliš starý. Vytáhněte ze skříně deskové hry, na které už dlouho sedá prach, nebo popusťte uzdu fantazii. Potřebuje váš byt trochu oživit? Nemusíte hned stěhovat nábytek, stačí si pořídit puzzle či plátno s barvami a během chvíle si vytvoříte zcela originální kousek, kterým ozdobíte dosud trochu nudnou stěnu. Umíte-li to s jehlicemi, není nad to si uplést pořádně huňatý svetr na zimu. Zpět do dětství vás vrátí skotačení v barevném listí při poctivé podzimní procházce.

Podzim všemi smysly

Dobré jídlo a pití patří ke každému ročnímu období. Provoňte si byt horkou čokoládou, čajem, kávou či domácím svařákem a uvidíte, že se na svět budete hned koukat veseleji. I obyčejný den se s teplým nápojem v oblíbeném hrnečku promění v něco nevšedního. „Zatímco v létě jsou často vyhledávány nádoby k přípravě domácích limonád, s příchodem podzimu pravidelně zaznamenáváme zvýšený zájem o nejrůznější pomocníky k přípravě kvalitní kávy. Současným trendem jsou za nás jednoznačně moka konvičky,“ říká Adéla Berková z nákupního rádce Heureka.   

Výhodu mají vlastníci grilu, takové zimní grilování totiž stále více nabírá na oblibě. Držte se severských trendů a připravte si nad ohněm rybu s pořádnou porcí zeleniny. A nezapomeňte na sladký dezert – ideálně přelitý horkou čokoládou.

Jako na obláčku

Hygge ani zen nejsou jen o pohodovém přístupu k životu, ale také o pohodlném a útulném bydlení. Příjemnou atmosféru si dotvoříte mnoha různými způsoby. Zvláštní pozornost věnujte místu, kde spíte. Doporučuje se využívat spíše neutrální tóny, barva povlečení totiž ovlivňuje naše podvědomí. „Čím jsem starší, tím více se obklopuji vizuální neutralitou. Udělala jsme proto výraznou změnu a vzorované povlečení vyměnila za saténové v bílé barvě. Vedle ale nešlápnete ani s šedou nebo krémovou,“ říká Trang Do. 

Související články