Vše, co potřebujete vědět o kolagenu - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Vše, co potřebujete vědět o kolagenu

Vše, co potřebujete vědět o kolagenu

autor: estation
Speciální projekt

O kolagenu pravděpodobně slyšela už každá z nás. Je dobrý na pleť, vlasy, nehty, ale i na naší celkovou pohodu a kondici. Na trhu je jich však obrovské množství, a tak může být matoucí zorientovat se a vybrat ten nejvhodnější přímo pro vás. Přečtěte si rozhovor s CEO společnosti Werbea Mgr. Michalem Babjakem, ve kterém se dozvíte mimo jiné i o tom, jak kolagen v těle funguje, jak se projevuje jeho nedostatek nebo kolik bychom ho měli užívat. A navíc vám poradí, jaký je ten nejlepší přímo pro vás. Ať žije kolagen!

Slovenská společnost Werbea nabízí kvalitní produkty, se kterými uvedené problémy související s přibývajícím věkem dokážeme účinně řešit. Mimoto ale prospějí i našemu zdraví, kráse a vitalitě.

Slovo má Mgr. Michal Babjak, CEO Werbea:

Filozofií společnosti Werbea je vyrábět produkty, které jsou komplexní svým složením, zaměřením i účinkem na lidské tělo. Werbea je slovenská firma, výrobce i distributor – všechny receptury jsou naše vlastní a všechny produkty mají unikátní složení ve srovnání s tuzemskou, evropskou i celosvětovou úrovní. Naším cílem nebylo přinést na trh jen další kolagenový přípravek, ale především to, aby v něm byly přidané vitamíny, minerály a další účinné látky pro správné fungování lidského těla. Pokud totiž buňka nemá dostatek energie a živin, začíná chátrat, je vyčerpaná a začne docházet ke vzniku různých onemocnění. Do velké míry to ovlivňuje i náš současný životní styl a přemíra neustálého stresu, který oslabuje imunitní systém, důsledkem čehož dochází ke vzniku onemocnění. A právě toto jsme chtěli v případě našich výrobků eliminovat. Proto do receptur našich doplňků výživy přidáváme takové účinné látky, které podporují nejen zaměření daného produkty, ale i celkově správné fungování lidského těla.

Mgr. Michal Babjak, CEO Werbea

Vaše firma nabízí kolagen s výbornými a jedinečnými účinky. Ale ti, kteří jej ještě nevyzkoušeli, se možná zeptají, v čem se právě kolagen od společnosti Werbea liší od jiných kolagenových produktů, které si mohou koupit v lékárnách anebo objednat.

Základním rozdílem je složení našich produktů. To znamená: Nikde na trhu nenajdete takové kolageny, které by v sobě měly tolik účinných látek – vitamínů, minerálů, a navíc v takové kombinaci. Také zaměření obou kolagenových produktů je opravdu výjimečné. Odlišné jsou množstvím účinných látek, vitamínů a minerálů, jejich kombinací a poměrem ceny a kvality.

O kolagenu se toho sice už napsalo hodně – nejčastěji pak to, že je potřebný pro kosti, pokožku, vlasy a nehty.  Těch skvělých účinků je ale mnohem více – jak vlastně kolagen funguje a proč ho naše tělo tak moc potřebuje?

Kolagen je základní stavební hmotou podpůrného systému, který představuje kosti, chrupavky, pokožku, šlachy a vaziva. Je také hlavním pilířem pojivových tkání a zároveň nejdůležitější bílkovinou pro lidské tělo, protože tvoří více než 30 % všech proteinů v těle.

Po 25. roku života se u člověka snižuje produkce kolagenu v těla a po 45. roku se už netvoří vůbec. Proto dochází k tomu, že řídnou kosti, oslabuje se svalstvo a pokožka, šlachy ztrácejí pružnost, tvoří se vrásky, slábnou vlasy nebo se lámou nehty. Tělo zkrátka začíná slábnout. Kolagen je vlastně jako takové lepidlo, které pomáhá tělo udržovat pružné, celistvé, ohebné a vitální.

Jak se všeobecně projevuje nedostatek kolagenu a kdy bychom ho měli začít užívat? Většina z nás totiž určitě užívá množství doplňků výživy, přičemž každý z nich má své skvělé účinky, určitě je ale někde ta zdravá míra – kolik bychom ho měli užívat a především – co si z tak obsáhlé nabídky vybrat, abychom našemu organismu pomohli?

Jak jsem zmiňoval, od 25. roku se produkce kolagenu začíná snižovat – a po 45 letech se už netvoří prakticky vůbec, nebo jen v minimálním množství. To má za následek zhoršení stavu kostí, ochabnutí svalstva, dochází ke snížení pružnosti šlach, zvýšení tření kloubů, vzniku prvních vrásek. Pokožka je suchá, slábnou vlasy, lámou se nehty (na těch se někdy mohou vytvářet i bílé, tzv. „zinkové“ skvrny). To všechno jsou projevy nedostatku kolagenu.

Z toho vyplývá, že po třicátém roku života bychom měli začít pravidelně užívat kolagen. A právě naše produkty jsou koncipovány tak, že neobsahují jen kolagen, ale i další účinné látky, které podporují samotné vstřebávání a lepší implementaci kolagenu do podpůrného systému i vnějšího vzhledu – účinky se tedy projeví i na nehtech, vlasech a pokožce. Právě v našich kolagenech jsme obsáhli nejpotřebnější vitamíny a minerály, které si naše tělo vyžaduje – vitamín C, D3, B6, B9 a zinek. Přípravek Beauty Collagen navíc obsahuje i selen a Power Collagen zase hořčík – ty přirovnávám k takovým kapitánům posádky pro správné fungování imunity.

Společnost Werbea nabízí 2 druhy kolagenu – mohl byste našim čtenářům a zákazníkům poradit, jak se mezi nimi zorientovat a který si vybrat? Kolagen samozřejmě obsahují oba, ale účinky jsou určitě specifické. Jiný druh si zřejmě vybere žena, která chce udělat maximum pro svou krásu a jiný zase sportovec nebo člověk, který potřebuje upravit svou hmotnost. A jiný zase člověk, kterého trápí nějaký vážnější zdravotní problém.

Samozřejmě, že tomu tak je. Dáma, která chce podpořit svou krásu a zdravý vzhled, si vybere Beauty Collagen. Základní rozdíl mezi našimi kolageny spočívá v tom, že Beauty Collagen obsahuje rybí kolagen, jenž má už ze své přirozené podstaty menší molekulovou velikost, takže lépe proniká do povrchových struktur těla, jakými jsou vlasy, nehty a pokožka. V důsledku tak lépe podpoří právě ten vnější vzhled.

Power Collagen zase obsahuje bovinní kolagen – tady je molekula větší, a proto se lépe hodí na podporu pohybového a podpůrného aparátu, tedy kostí, svalů, chrupavek či šlach.

Werbea mimochodem nabízí ještě další skvělé doplňky výživy… Na co a pro koho jsou určeny?

MCT Oil + je primárně zaměřený na spalování tuků a doplnění energie. Je to výtažek z kokosového oleje, lehko stravitelný tuk, který je stráven ještě v trávícím traktu, takže nezatěžuje játra ani se neukládá v těle ve formě tuku. Je to vlastně to nejlepší z kokosového oleje a velmi rychlý zdroj energie pro fyzický i mentální výkon. Má antibakteriální, antivirové i protiplísňové vlastnosti, pomáhá také zpracovat vitamíny rozpustné v tucích. Přirozeně pomáhá i snižovat výskyt kardiovaskulárních onemocnění. A má unikátní vlastnost – aktivaci částečné ketózy, díky čemuž je organismus schopen dostat se do režimu spalování tuků i bez potřeby odstranění sacharidů ze stravy. Je přitom však potřeba i nějaký fyzický výkon, aby se tento proces aktivoval.

MCT Oil+, Werbea.cz

MCT Oil+, Werbea.cz

Další přípravek, High Power AMINO, je produkt, na nějž jsem obzvlášť hrdý, protože je svým složením opravdu unikátní i na světové úrovni. Jedná se o kombinaci aminokyselin, vitamínů, minerálů a dalších přírodních účinných látek. Je to výrobek určený především pro sportovce, ale i těžce fyzicky pracující lidi. Je zaměření na zvýšení výkonu, výdrže během aktivity, ale i na lepší regeneraci po ní. Dodává energii a vitalitu, zatímco eliminuje pocity únavy a vyčerpání.

High Power Amino, Werbea.cz

High Power Amino, Werbea.cz

Mají vaši zákazníci možnost konzultace, jaký druh kolagenu je pro ně vhodný? Anebo to záleží na jejich výběru?

Ano, samozřejmě, zákazníci se na nás mohou obrátit a opravdu s námi často konzultují – nejčastěji prostřednictvím sociálních sítí – využíváme Instagram i Messenger od Facebooku. Běžně se s námi radí, jaké přípravky jsou pro ně vhodné a které z nich mohou navzájem kombinovat.

Mezi účinky kolagenu je uvedeno, že jeho užívání urychluje metabolismus a snižuje chuť k jídlu… Jak si to vysvětlit? Ti, kteří potřebují zhubnout, to uvítají, ale co ti, kteří nechtějí? Uvádí se ale i to, že kolagen „upravuje“ hmotnost. Můžeme tomu rozumět tak, že v případě že hubnout nepotřebujeme, se kolagen „postará“ o to, abychom si naši hmotnost udrželi v normě?

Kolagen zrychluje metabolismus a současně snižuje chuť k jídlu. Tím, že kolagen kvůli maximálnímu efektivitě doporučujeme užívat nalačno, 20 až 30 minut před snídaní a díky tomu, že obsahuje vitamíny a minerály, vzniká pocit nasycení. Nepotřebujeme tedy tolik snídat. Současně se nám však díky aminokyselině glycinu, která je v kolagenu přítomná, zrychluje metabolismus, takže je potom zase důležité, abychom se zasytili vhodnými potravinami, které nám pomáhají optimalizovat hmotnost.

Hodně zákazníků asi bude zajímat téma „hovězího“ a „rybího“ kolagenu – jaké jsou mezi nimi rozdíly, případně jejich omezení?

Jak jsem zmiňoval, laicky řečeno je zásadní rozdíl ve velikosti molekuly. Ta přirozeně předurčuje, na co je který kolagen vhodný, stejně tak můžeme i poznat, o jaký typ kolagenu se jedná (běžně rozlišujeme typ I, II, III).

V případě, že se jedná o klienta, který má histaminovou intoleranci, je možné, že dojde k alergické reakci na rybí kolagen. Těmto klientům tak raději vždy radíme, aby vyzkoušeli, jestli jej budou dobře snášet. Je ale třeba říct, že ani tito naši klienti špatnou reakci ve většině případů nezaznamenali. Oproti tomu mnoho našich klientů, kteří právě trpí histaminovou intoleranci, radši užívá Power Collagen, který má pozitivní vliv i na vnější vzhled.

V současnosti asi víc, než kdy předtím každého z nás zajímá otázka zdraví – všichni si ho potřebujeme udržet a zároveň podpořit i obranyschopnost našeho organismu. Můžete prosím prozradit něco víc o tom, jak kolagen podporuje právě obranyschopnost organismu? Jak, proč a který z těchto doplňků výživy bychom měli v těchto těžkých časech užívat?

Když jsme připravovali unikátní receptury pro naše přípravky, nešlo nám pouze o to, abychom přinesli na trh nový kolagen, snažili jsme se spíše o komplexnost – v jejich složení i zaměření. Chceme podpořit krásu, vnější vzhled, ale samozřejmě i zdraví. Například v Beauty Collagenu jsou krom kolagenu obsaženy i vitamíny C, D3, B6, B9 a zinek – pro správné fungování imunity ale například i selen, který je stejně tak velmi potřebný pro fungování imunity a současně i mimořádně důležitý stopový prvek pro správné fungování štítné žlázy, která řídí hormonální i imunitní systém.

Stejně tak Power Collagen obsahuje tento cenný komplex vitamínů a minerálů plus například hořčík. V tomto případě právě on plní funkci kapitána pro podporu imunity.

V případě produktu High Power Amino jde o soubor vitamínů a minerálů, které velmi přirozeně podporují obranyschopnost těla a účinně podporují organismus vyčerpaný po zimě.

No a pokud jde o MCT Oil +, tady jen připomínám, že jde o výtažek z kokosového oleje, který má potvrzené antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, přičemž pomáhá snižovat také výskyt kardiovaskulárních onemocnění, na nichž má velký podíl stres. Krom toho mimořádně příznivě působí i na pružnost cév.

Werbea.cz

Jak je to s užíváním kolagenu – můžeme ho užívat nepřetržitě, anebo si udělat kúru a potom si dát přestávku?

Záleží na tom, zda kolagen užíváme jako prevenci, anebo potřebujeme řešit nějaký zdravotní problém. V druhém případě, například při řešení kvality vlasů, problémů s akné nebo bolestmi kloubů, standardně doporučujeme kúru v délce 2 až 3 měsíců. Potom doporučujeme měsíční pauzu a pokud bude třeba, potom znovu nasazujeme kúru. Anebo to můžeme taky střídat – jeden měsíc kúra a jeden měsíc pauza, záleží na okolnostech.

Mohl byste prosím, na základě vlastních zkušeností, prozradit našim čtenářům něco víc o účincích kolagenu při různých onemocněních? Například při paradentóze, reumatizmu, artróze, artritidě, osteoartritidě, psoriáze a dalších?

Máme vlastní zkušenosti i perfektní recenze od klientů. Například 30letý sportovec-amatér se nemohl rok a půl zbavit zánětu v rameni. Napříč tomu, že tento stav byl velmi bolestivý a klient měl problémy s flexibilitou – až do takové míry, že nemohl cvičit – po dvou týdnech kolagenové kúry ho bolest i zánět přešly – a on se opět mohl vrátit ke svému oblíbenému sportu, kulturistice. Velmi dobré zkušenosti máme i při paradentóze, psoriáze, akné, či artritidě – tady se rovněž projevují velmi pozitivní účinky.

Užívaní kolagenu má prý ale velmi dobrý efekt i na naši psychiku, celkovou vitalitu a trávící systém.

Ano, je to tak. Je to dáno celkovým složením našich produktů. Jak je známo, náš organismus už ze stravy nepřijímá tolik živin, kolik by potřeboval ke správnému a plnohodnotnému fungování. Od 60. let tady máme intenzivní hnojení půdy, konzumujeme různé polotovary, ohříváme si jídlo v mikrovlnkách, zažíváme neustálý stres… to všechno náš organismus oslabuje a zabíjí živiny, které tělo potřebuje. Užíváním správných a kvalitních doplňků výživy dobíjíme na fyzické i psychické úrovni, lépe se cítíme, vytváříme pozitivnější emoce a jak se říká, jsme šťastní na duši i duchu. Proto je i mottem značky Werbea „Body, Mind, Soul & Spirit“.

Jak si vlastně pro sebe vybrat ten správný druh kolagenového přípravku?

V první řadě je třeba se zaměřit na to, zda máme potřebu řešit nějaký zdravotní problém, nebo chceme podpořit nějakou konkrétní oblast. V případě, že jde o nějakou potíž s pohybovým aparátem, doporučujeme spíše Power Collagen. A pokud chceme řešit nějaký estetický problém, velmi vhodný bude Beauty Collagen. Velmi dobré reference od klientů máme ale právě i na Power Collagen v té souvislosti, že účinně pomáhá čistit lymfatický systém a eliminuje zánětlivé procesy v těle. Krom toho zkušenosti našich klientů potvrzují i to, že oba druhy kolagenových přípravků skvěle řeší problémy s akné a dokonale vyčistí pokožku.

Jak a kdy je kolagen nejlepší užívat a jak se začnou projevovat jeho účinky?

Na základě zkušeností a referencí ze strany našich klientů už od čtrnácti dnů užívání. Naše kolagenové produkty je vhodné užívat na denní bázi – pro maximální efekt nejlépe 20 až 30 minut před snídaní, nalačno. Tehdy se dosáhne největšího efektu.

Napříč těžkým časům a různým omezením máme před sebou rozkvetlé jaro – všechno se probouzí, a i my chceme vypadat co nejkrásněji a cítit se co nejlépe. Jakou kolagenovou kúru byste doporučil těm, které netrápí žádný specifický zdravotní problém, ale chtějí se cítit dobře po fyzické i psychické stránce?

Dámám bych jednoznačně doporučil náš Beauty Collagen, protože díky němu získají krásnější a vypjatější pokožku, kvalitnější vlasy i nehty, budou mít lepší spánek a budou i ve větší psychické pohodě.

Kde je možné si kolagen od společnosti Werbea objednat? Přímo u firmy, v síti prodejců nebo například i v lékárně?

Kolagenové přípravky od společnosti Werbea je možné objednat na našem e-shopu, ale stává se nám, že objednávky chodí i e-mailem nebo telefonicky. Zásilky posíláme kurýrem nebo si je můžete vyzvednout na odběrných místech v rámci Bratislavy, jejichž přehled aktuálně zveřejňujeme na naší webové stránce, stejně jako seznam provozoven na celém Slovensku, kde je možné si zakoupit naše produkty. Aktuálně pak jednáme o distribuci do provozoven v České republice. Krom toho je možné si tyto produkty zakoupit také prostřednictvím sítě našich prodejců. Zkušenosti totiž potvrzují, že v lidském potenciálu je obrovská síla a že někdy není nad osobní kontakt, přímou zkušenost s produkty, protože vaše přesvědčení mluví za všechno. Na závěr bych ještě rád dodal, že naše produkty distribuujeme do všech zemí Evropy.

Oficiální e-shop společnosti Werbea

Související články