Diabetes je tichý zabiják, příznaky bývají nenápadné. Hladinu cukru vám změří i v lékárně. - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Diabetes je tichý zabiják, příznaky bývají nenápadné. Hladinu cukru vám změří i v lékárně.

Diabetes je tichý zabiják, příznaky bývají nenápadné. Hladinu cukru vám změří i v lékárně.

autor: estation

Kvůli rostoucímu počtu nemocných po celém světě se o diabetu často hovoří jako o epidemii.

V České republice trpí aktuálně cukrovkou každý desátý člověk a zhruba 300 tisíc dalších lidí o své nemoci neví. V loňském roce navíc zemřelo o 10 000 diabetiků více oproti předchozím letům. Proti tomuto zákeřnému onemocnění je naštěstí možné účinně bojovat. Hlavní zbraní je prevence, u níž je prvním krokem zjištění hladiny cukru v krvi. Tu vám kromě vašeho praktického lékaře snadno a rychle změří také v lékárnách. 

Jak poznat cukrovku?

Mnoho diabetiků o své nemoci vůbec netuší. V České republice jde odhadem až o 300 tisíc lidí. Pokud se ovšem diabetes neléčí, vede později k závažným zdravotním komplikacím a může končit fatálně. Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy způsobuje změny a poškození malých cév například v dolních končetinách, ale také v mozku, ledvinách a dalších životně důležitých orgánech.  Ve vyspělých zemích je cukrovka nejčastější příčinou dialýzy a slepoty. 

Rozlišujeme dva základní typy diabetu. I. typ, s rozvojem převážně v dětském věku a u mladých dospělých, se projevuje žízní, častým močením, zvýšenou únavou, hubnutím a nevolností. Pokud není onemocnění rozpoznáno včas, rozvíjí se ketoacidóza, život ohrožující stav, kdy se v těle hromadí kyselé zplodiny (tzv. ketolátky).  Diabetes II typu se rozvíjí většinou v pozdějším věku, jeho projevy jsou mnohdy nespecifické a plíživé. Patří mezi ně rozostřené vidění, svědění kůže, mravenčení chodidel, neobvyklá žízeň, únava či kožní infekce. Ke stanovení diagnózy postačí znát hladinu cukru v krvi – tzv. glykémii.

Testování v lékárnách Benu

Hladinu glukózy stanovuje praktický lékař při pravidelných preventivních prohlídkách, ale změřit si ji lze také při návštěvě lékárny BENU.  V současné době je tato služba poskytována v 86 lékárnách BENU po celé České republice. „Měření je navíc pro členy zákaznického programu BENU PLUS poskytováno zdarma, ostatní za něj zaplatí pouhých 30 Kč. Naši certifikovaní lékárníci zjistí zájemcům hladinu cukru pomocí glukometru a výsledek je k dispozici ihned. Pokud se prokáže riziko onemocnění diabetem, lékárník vysvětlí další postup a doporučí návštěvu praktického lékaře, který následně diagnózu stanovuje,“ vysvětluje Jan Mikošek, zástupce pro odborné projekty lékáren BENU.

Měření hladiny cukru při prevenci i léčbě

Hladinu cukru v krvi je možné měřit v průběhu celého dne, nezáleží tedy, zda přijde člověk nalačno, nebo po jídle. Konzumace sladkého pokrmu jako i další faktory mohou sice výsledky zkreslit, zkušený lékárník je ovšem dokáže zohlednit při vyhodnocování výsledku.  Přestože je takto naměřená hodnota cukru v krvi orientační a diagnózu může potvrdit pouze lékař, měření v lékárně může dopomoci k včasnému odhalení pacienta s neléčeným diabetem a poslat jej do ordinace včas. 

„V loňském roce si do našich lékáren přišlo nechat zkontrolovat hladinu glykémie 9 475 lidí. U 209 z nich byl potvrzen diabetes nebo prediabetes, čili stav, kdy už je hladina cukru zvýšená, ale změnou životního stylu je ještě možné cukrovce předejít a vrátit se tak k plnému zdraví,“ říká Jan Mikošek. Zájem o toto měření v lékárnách BENU roste, o čemž vypovídá rostoucí počet provedených měření. V letošním roce je to již přes 5000 provedených měření hladiny cukru za 6 měsíců, zbytek roku bylo totiž měření pozastaveno z důvodu pandemie onemocnění covid-19.

Pravidelné měření hladiny cukru v krvi je navíc důležité nejen pro včasný záchyt nemoci, ale i pro ty, kteří se s diabetem již léčí. Pomůže monitorovat správné nastavení léčby, dodržování diety apod. Pomůže totiž odhalit, jaký vliv má na glykémii užívání léků, fyzická aktivita nebo například doporučovaná změna jídelníčku. Získáním kontroly nad onemocněním a udržováním stabilní hladiny cukru lze předejít vážnějším zdravotním komplikacím.  Seznam lékáren, která měření poskytují, je dostupný na webu BENU.cz.

Diabetes a osamělost

Nadváha, kouření, špatná strava s přebytkem sacharidů a nedostatek pohybu patří ke známým činitelům podílejících se na vzniku diabetu.  Výzkumný tým z londýnské King´s College nicméně představil další možný faktor, jenž vyznívá zajímavě i v souvislosti s aktuální pandemií nového koronaviru a karanténními opatřeními. Konkrétně vědci poukázali na silný vztah mezi osamělostí a pozdějším rozvojem diabetu II. typu. Důvodem, proč osamělost a nedostatek smysluplných vztahů s lidmi může toto riziko zvyšovat, je stimulace stresového systému. Ten postupem času vede k opotřebení těla a tyto negativní změny pak mohou souviset s vývojem diabetu.

Související články