Medicinální houby posilují zdraví – fungují na cholesterol, tlak i imunitu - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Medicinální houby posilují zdraví – fungují na cholesterol, tlak i imunitu

Medicinální houby posilují zdraví – fungují na cholesterol, tlak i imunitu

autor: estation

Snížení cholesterolu, normalizace krevního tlaku, regenerace tkání, podpora obranyschopnosti a také možné protinádorové působení – to jsou jen některé z léčivých účinku medicinálních hub, které si zaslouženě i v západních zemích získávají větší pozornost. Pronikněte s námi do světa hub, které vám mohou pomoci udržet lepší zdraví naprosto přírodní cestou.

O co se vlastně jedná

Obliba medicinálních nebo jiným názvem vitálních hub jsou v poslední době výrazně vzrůstá. Jedná se o speciální druhy hub, které mají příznivé účinky na lidský organismus. Mimo jiné obsahují řadu látek, které příznivě ovlivňují imunitní systém a inhibují růst nádorových buněk. Hlavními látkami vitálních hub jsou polysacharidy (zejména beta-(1,3)-D-glukany), molekuly složené z jednoduchých cukrů. Právě tyto molekuly vykazují imunostimulační a protinádorové účinky. 

Mezi nejběžněji používané houby patří Reishi posilující vitalitu, životní sílu a odolnost a chránící kardiovaskulární systém a játra. Dále Chaga, kterou používáme při potížích s trávením, pomáhá chránit sliznici trávicího traktu, např. při gastritidách nebo vředech, nebo Cordyceps, který patří mezi největší dobíječe energie. Posiluje imunitu, zkracuje fázi regenerace a je vhodný u syndromu vyhoření,“ uvádí výživová poradkyně a odborná garantka sekce zdraví na ZOOTu Ivana Bednářová Častvajová, BA.

Co rozhoduje o kvalitě

Vitální houby můžete koupit v podobě prášku nebo extraktu. Liší se zdrojem a způsobem zpracování, který má na kvalitu přípravku zásadní vliv. 

U medicinálních hub je třeba dávat pozor na zdroj a způsob zpracování. Houbovou surovinu je třeba testovat na nepřítomnost těžkých kovů a jiného znečištění, které je pro houby typické. Způsob zpracování pak určuje kvalitu extraktu a obsah účinných látek. Účinné látky hub jsou schovány v buňkách hub pod jejich obalem chitinem, který nedokážeme trávit, a proto je nutné houby určitým způsobem zpracovat. Nejúčinnější formou vitálních hub jsou extrakty, kdy je chitinová bariéra prolomena extrakcí horkou vodou a z houby lze tak získá maximum účinných látek,“ vysvětluje Ivana Bednářová Častvajová. 

Jak se vitální houby používají

Společnou vlastností většiny léčivých hub je podpora imunitního systému. Toho využijeme nejen v době nachlazení, ale i při vysoké fyzické či psychické námaze jako je stres z práce či těžká nemoc. Jsou tak mimořádně vhodné v době ochlazení, tedy podzimu, ale jako prevenci je možné užívání po celý rok. 

V rámci prevence se doporučuje denně 1 g čistého extraktu houby. Doba užívání trvá 2-3 měsíce a následovat by ji měla měsíční pauza. Pokud se však rozhodnete, že zkusíte používat vitální houby v rámci léčby některého ze zdravotních problémů, je lepší zkonzultovat dávkování přímo s lékařem, který má s medicinálními houbami zkušenosti. 

Vitální houby jsou pro děti i dospělé, kteří chtějí přírodním a účinným způsobem podpořit imunitu, myšlení, snížit hladinu cholesterolu, nebo posílit celkovou vitalitu našeho organismu. Jsou rozhodně i pro ty z nás, kdo řešíme konkrétní zdravotní problém. Tady bych ale apelovala na konzultaci s odborníkem, který vám doporučí konkrétní přípravek,“ říká Ivana Bednářová Častvajová.

6 nejčastěji používaných vitálních hub v kostce

  1. Houževnatec jedlý – Shiitake

Shiitake je po žampionu a hlívě ústřičné třetí nejčastěji pěstovanou houbou na světě. Tradičně se pěstuje v Číně a její název shiitake v překladu znamená elixír života. Jsou prokázané její účinky na snižování cholesterolu nebo normalizovat hladinu krevního tlaku. Obsahuje ergosterol a vitamín B2. 

  1. Korálovec ježatý

Houba připomínající mořský korál má blahodárný vliv na záněty v oblasti zažívacího ústrojí. Používá se i zevně na kožní onemocnění jako jsou ekzémy či alergie nebo na regeneraci tkání při omrzlinách či popáleninách. Zlepšuje revmatické problémy kloubů a zabraňuje vypadávání vlasů.

  1. Trstnatec lupenitý – Maitake

Neboli česky sírovec či původním japonským názvem Maitake vyniká obsahem minerálů a vitamínů B2, B3 a D2. Vzhledem k obsahu betaglukanů posiluje Maitake imunitní systém a tím podporuje obranyschopnost organismu. Dala by se zařadit i mezi adaptogeny, látky, které posilují náš organismus v období, kdy jsou na něj kladeny zvýšené nároky a hrozí oslabení imunity. Má pozitivní účinek na cévy, pomáhá snižovat cholesterol i krevní cukr, dále snižuje krevní tlak a pomáhá i při léčbě hemoroidů.

  1. Rezavec šikmý – Chaga

Většinou označován ruským jménem Chaga je cizopasná houba patřící mezi choroše. V ruském lidovém léčitelství má velmi významné postavení. Tento choroš je totiž plný antioxidantů, které náš organismus chrání před vlivem škodlivých volných radikálů. Dalšími významnými látkami, které Chaga obsahuje, jsou triterpen. Jde o skupinu biologicky aktivních látek s možným protinádorovým působením.

  1. Hlíva ústřičná

Poslední dobou velmi oblíbená domácí léčivá houba. Je významná svým obsahem statinů a terpenů, přičemž nejvýznačnější z nich je pleurotin – ten má účinky připomínající antibiotika a v literatuře najdeme i zmínky o jeho antitrombické aktivitě (tedy zabraňuje tvorbě krevních sraženin). Přírodní látky obsažené v hlívě ústřičné dále podporují zlepšení metabolismu, přirozenou regeneraci buněk, obranyschopnost organismu, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají odstraňovat únavu a stres.

  1. Leskokorka lesklá – Reishi

Houba tradičně doporučována při problémech s pamětí. Mimo vitamínů, aminokyselin a polysacharidů obsahuje také velké množství vzácného prvku germania. Jeho přítomnost spojují někteří vědci s protinádorovým účinkem. 

K sehnání na www.zoot.cz sekce Zdraví

Související články