Hliník v antiperspirantech - opravdu škodí vašemu tělu? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Hliník v antiperspirantech – opravdu škodí vašemu tělu?

Hliník v antiperspirantech – opravdu škodí vašemu tělu?

autor: estation

Sotva najdeme ve svém okolí někoho, kdo by v boji proti pocení nevyužíval deodoranty a antiperspiranty. Tito kosmetičtí pomocníci se stali běžnou součástí našeho života. Každý den, a někdy i víckrát, si je stříkáme či mažeme do podpaží, protože dobře víme, že bez nich bychom se těžko obešli. Nikdo si přece nelibuje v zápachu potu a neseme nelibě, pokud jsou někteří opačného názoru. V poslední době se ale hodně mluví o obsahu hliníku v antiperspirantech a s tím spojenými riziky. Jsou na místě? A jaké máme alternativy, pokud si nechceme zahrávat s vlastním zdravím?

Každý člověk se potí. Bohužel ale opravdu malé procento lidí má to štěstí, že jeho pot nepříjemně nezapáchá. Většina z nás tedy využívá nějakou formu ochrany před pocením a odpudivým odérem, který se jinak line z podpaží. A to už celá staletí. Víte, že formu deodorantů už znali i ve starověkém Egyptě? Tehdejší lidé velmi dbali na svou hygienu a do podpaží nanášeli vonné oleje a parfémy. Jako deodorant používali karob, kadidlo nebo vonné vosky, které se postupně rozpuštěly. Dnes to máme podstatně jednodušší, zato s možným rizikem. Jak se opravdu věci mají se škodlivým hliníkem?

Hliník je všude kolem nás

Bylo by naivní myslet si, že hliník se do našeho těla dostává pouze z antiperspirantů. Najdeme ho všude kolem. Mimo antiperspiranty a deodoranty bývá obsažený v prášku do pečiva, v lacích na nehty, očních stínech či rtěnkách, v opalovacích krémech, v alobalu, plechovkách i hliníkovém nádobí.

Říkáte si, proč bychom tedy měli mít obavy zrovna z antiperspirantů? Problém spočívá v tom, že si tyto prostředky aplikujeme na stejné místo na tělo každičký den, kde působí dlouhé hodiny. Díky tomu, že hliník nanášíme lokálně a na celý den do podpaží, může neustále pronikat do našeho těla a způsobovat problémy.

Co na hliník v kosmetice říkají vědci?

Ve všeobecném hledisku je hliník v kosmetice považován za neškodnou látku. Říká se, že pokud deodorant s hliníkem aplikujeme na zdravou pokožku, neměl by nám ublížit. V posledních letech se ale začaly objevovat studie, ve kterých výsledky už tak jednoznačné nejsou. Stanovisko vědecké obce není jednoznačné a ve studiích se neprokázala přímá souvislost s antiperspiranty a nemocemi. Ale některá zjištěná fakta veselá nejsou:

  • Alzheimerova choroba – je vědecky dokázané, že zvýšený výskyt hliníku v těle tuto nemoc doprovází
  • Akumulace hliníku v těle – hliník se hromadí hlavně v kostní a nervové tkáni, kde souvisí s nedostatkem vápníku, hořčíku nebo fosforu
  • Zvýšený oxidativní stres – souvisí se vznikem rakoviny a hliník ho podporuje
  • Rakovina prsu – rakovina prsu se v mnoha případech projevuje jako nádor na horní části poprsí. To může být způsobeno tím, že právě v této oblasti se kumuluje hliník, který do organismu vniká z antiperspirantů, které aplikujeme do podpaží. Hliník může narušovat buňky v těle a ovlivňovat ženský hormon estrogen, který způsobuje nárůst rakovinotvorných buněk.

U všech těchto skutečností není přímo vědecky dokázané, že souvisí s hliníkem v deodorantech a antiperspirantech. Jsou to ale fakta, pro která stojí za to popřemýšlet, jakým způsobem se chráníme před potem.

Deodorant nebo antiperspirant?

Pro omezení pocení můžete používat dva druhy produktů.

  • Deodorant – nezamezuje pocení, pouze potlačuje zápach potu díky obsahu vonných látek
  • Antiperspirant – potlačuje samotnou tvorbu potu tím, že ucpe potní žlázy. Pot tak z těla v podpaží neodchází, ale kumuluje se uvnitř, což v kombinaci s hliníkem může způsobovat růst rakovinotvorných buněk

Pocení je pro člověka přirozené, protože se tak tělo zbavuje škodlivých látek. Pokud tedy chcete zůstávat u konvenčních kosmetických přípravků, volte raději deodoranty.

Není hliník jako hliník

Víte, že ne všechny sloučeniny hliníku jsou pro tělo škodlivé? Pokud si vyberete správný přípravek, nebude vadit, že se v něm hliník nachází. Nebude totiž ve vašem těle dělat žádný nepořádek.

Vyhněte se:

  • Chlorid hlinitý (aluminium chloride)
  • Hliníkové soli – Aluminum Zirconium Octachlorohydrex Gly, Aluminum Sesquichlorohydrex PEG, Aluminum Tristearate (tristearát hlinitý), Alumin(i)um Chlorohydrate (hydroxylchlorid hlinitý), Alumin(i)um Chlorhydrex PG (chlorhydrex hlinitý, chlorhydrex hlinitý PG), Alumin(i)um Chlorhydrex PEG (chlorhydrex hlinitý PEG), Aluminum Zirconium, Tetrachlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex PEG, Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex PG, Aluminum Zirconium, Trichlorohydrex GLY, Aluminum Sesquichlorohydrate (seskvichlorhydrát hlinitý), Aluminum Stearate/Isostearate/Laurate (stearát hlinitý), Aluminum Lactate, Sodium Aluminum Chlorohydroxy Lactate, Sodium Aluminum Chlorohydroxy Lactatż

Nebraňte se:

  • Aluminum Hydroxide nebo také hydroxid hlinitý, Alumina Hydrate, Alumium Hydrate, Aluminium Hydroxydatum, CI 77002
  • Magnesium Alumin(i)um Silicate nebo také křemičitan hořečnato-hlinitý
  • Alumina, corundum nebo také oxid hlinitý
  • Calcium Aluminum Borosilicate nebo také borokřemičitan vápenato-hlinitý, turmalín či skelný prach
  • Potassium Alum nebo také kamenec draselno-hlinitý, síran draselno-hlinitý, Ammonium Alum, kamenec amonný

Tyto sloučeniny hliníku mají velké molekuly, které nejsou schopné proniknout do pokožky a proto jsou zcela bezpečné. Najdete je také ve spoustě certifikovaných přírodních deodorantů a antiperspirantů.

Ochrana před pocením s přírodními přípravky

Teď už víte, co všechno může způsobovat hliník obsažený v antiperspirantech a určitě si pokládáte otázku, jak tedy řešit nepříjemný pach potu, aniž byste ohrožovali své zdraví. Řešení je jednoduché a vrací se zpět až do starověkého Egypta. Dejte zelenou přírodním deodorantům a antiperspirantům, které mají certifikace a jsou pro vaše tělo bezpečnou volbou.

Vybrat si můžete například z nové řady přírodních deodorantů značky ATTITUDE. Nejen, že neobsahují kontroverzní hliník ani jiné škodlivé látky, ale navíc jsou hypoalergení a uložené ve stoprocentně rozložitelných obalech. Funkční látkou zabraňující pocení je v tomto případě kořenový škrob neboli arrowroot a kukuřičný škrob, který má výborné absorpční vlastnosti.

Deodoranty ATTITUDE jsme si zamilovali. S nimi se nemusíte bát, že byste své tělo vystavovali zbytečnému riziku a planetu zatěžovali plastovým odpadem. Pocení budete mít pod kontrolou a vybrat si můžete z pětice voňavých variant, stejně jako varianty bez parfemace.

Přírodní deodoranty Attitude, cena od 279 Kč

www.attitudeliving.cz

Související články