Opravdu nám škodí maso? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Opravdu nám škodí maso?

Opravdu nám škodí maso?

autor: estation

Není pochyb, že vysoký příjem potravin rostlinného původu má na naše tělo blahodárný vliv. Můžeme ale skutečně říci, že nám konzumace masa škodí? Jaké jsou určující faktory toho, zda je maso pro naše zdraví prospěšné, či škodlivé? Čtěte!

Lidé, kteří dávají přednost konzumaci rostlin před živočišnou stravou, pro to mají obvykle své důvody. A ne vždy jde jen o ty morální a etické. V mnoha případech se domnívají, že nám konzumace masa prostě škodí. Již před 500 lety označil italský lékař Gabriele Falloppio hovězí maso a slané či hořké potraviny za příčinu rakoviny. Mezitím uběhlo půl tisíciletí, a tato debata pořád ještě neskončila. Jsou však námitky proti masu skutečně oprávněné?

5 mýtů o konzumaci masa

Ohledně masa existuje ve výživě spousta nesmyslů. Jaké jsou ty nejčastější, se kterými se můžete setkat?

1.
Maso zůstává v tlustém střevě, kde zahnívá

Někteří lidé s oblibou tvrdí, že náš organismus není schopen maso dobře strávit a to pak zůstává ve střevech, kde se rozkládá a zahnívá. Verze vyhnaná do extrému dokonce tvrdí, že tam zůstává až 7 let! To samozřejmě vůbec není pravda. Hypoteticky to ani není možné. Nebo byste snad mohli mít ve svém těle uloženo mnoho kilogramů hromadícího se červeného masa, aniž byste si toho všimli? Absurdní. Maso samozřejmě jsme schopni strávit. Stejně jako další potraviny se maso dostává do žaludku, kde je vystaveno žaludečním kyselinám a trávicím enzymům. V tenkém střevě se pak proteiny rozpadají na aminokyseliny a tuky jsou členěny na mastné kyseliny.

2.
Maso má vysoký obsah škodlivých nasycených tuků a cholesterolu

Jedním z hlavních argumentů proti masu je to, že má vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. To však není důvod k obavám. Nové studie totiž prokázaly, že jak nasycené tuky, tak i cholesterol jsou neškodné. Molekuly cholesterolu mají ve skutečnosti v lidském těle svůj význam. Najdete je v každé buněčné membráně a jsou využívány i k produkci hormonů. Játra jich produkují velké množství, pokud jich však přijímáme hodně ze stravy, produkci sníží. Ve skutečnosti asi u 70 % lidí má cholesterol v potravě zanedbatelné účinky na hladiny cholesterolu v krvi. Jen asi u 30 % hyperreagujících je lehká elevace LDL cholesterolu, nicméně HDL cholesterol (což je ochranný) jde také nahoru. To samé platí s obsahem nasycených tuků.

3.
Maso způsobuje onemocnění srdce a cukrovku

Maso je často také obviňováno ze vzniku civilizačních chorob, jako jsou choroby srdeční a diabetes 2. typu. Přičemž nárůst těchto chorob se objevil až na počátku 20. století a diabetes typu 2 teprve před několika desetiletími. Maso se ale konzumovalo už mnohem dříve. Naštěstí existují studie, které tyto hypotézy vyvracejí. V masivní studii zveřejněné v roce 2010 vědci nashromáždili data z 20 metastudií, které zahrnovaly celkem
1 218 380 jednotlivců. Nezjistili žádnou spojitost mezi konzumací nezpracovaného červeného masa a srdečním onemocněním nebo diabetem. Další významná studie z Evropy, která zahrnovala 448 568 jednotlivců, nenalezla žádnou souvislost mezi nezpracovaným červeným masem a těmito chorobami. Nicméně obě tyto studie potvrdily zvýšené riziko pro lidi, kteří jedli zpracované maso. Z tohoto důvodu je velmi důležité rozlišovat mezi různými druhy masa.

4.
Lidé jsou přirozeně býložravci, ne masožravci

Někteří vegani tvrdí, že lidské tělo není uzpůsobené pro konzumaci masa. Tvrdí, že lidé jsou od přírody býložravci, stejně jako naši předci primáti. To je však zcela nepravdivé. Lidé a jejich předchůdci jedli maso velmi dlouhou dobu, a naše těla jsou proto dobře přizpůsobena jeho konzumaci. Naše trávicí systémy se opravdu nepodobají těm u býložravců. Máme krátké klky, dlouhé tenké střevo a hodně kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což nám pomáhá se zpracováním živočišných bílkovin. Délka jednotlivých částí našeho zažívacího systému je někde mezi délkou typickou pro masožravce a býložravce, proto se řadíme do skupiny všežravců.

5.
Maso je špatné pro naše kosti

Mnoho lidí zřejmě věří, že proteiny jsou špatné pro naše kosti a mohou vést k os-teoporóze. Teorie jde cestou, že konzumujeme protein, který zvyšuje v těle kyselinu a zatěžuje ho. To odvádí vápník z kostí do krevního oběhu, aby se tato kyselina neutralizovala. Ve skutečnosti existuje několik krátkodobých studií na podporu toho, že zvýšená konzumace proteinu v určitém čase vede k odbourávání vápníku z těla. Nicméně nevypadá to, že by tento krátkodobý efekt přetrvával, protože dlouhodobé studie ukazují, že protein má ve skutečnosti blahodárné účinky na zdraví kostí. Existují důkazy, že vysoký obsah bílkovin ve stravě je spojen s lepší hustotou kostí a snižuje ve stáří riziko osteoporózy a zlomenin.

Pravda o konzumaci masa

Nadměrná konzumace červeného masa může způsobovat, že zapácháte
Pokud často konzumujete červené maso (hamburgery, vepřové, hovězí, jehněčí atd.), možná vás bude zajímat, jak to ovlivňuje vaše tělo. Máte pocit, že žádný deodorant, který jste kdy vyzkoušeli, nefunguje nebo nevydrží tak dlouho, jak uvádí výrobce? Možná to tak úplně není chyba deodorantu, jen se vám vaše tělo snaží dát signál, že něco není v pořádku.
„Vaše játra, ledviny, střeva a lymfatický systém mají na starosti odstraňování toxinů, které jsou přirozeně vytvořeny konzumací různých potravin, které běžně jíte. Tyto orgány mohou ztratit svou schopnost efektivně zbavovat tělo jedů, jsou-li přepracované. To způsobí, že toxiny, které mají být vyloučeny přes kůži, vytvářejí tělesný pach,“ vysvětluje odborník na celostní výživu Nilli Grutman. I když má každý jiné tělesné složení, červené maso může být těžko stravitelné, a umožňuje tak škodlivým bakteriím působit v těle zmatek. To se následně může projevit tím, že máme nelibý odér.
Jak tomu předejít? Protože přepracovaná játra nemohou efektivně zpracovávat tuky a toxiny, je potřeba jim ulevit, a to tak, že omezíte konzumaci červeného masa a zvýšíte ve stravě obsah potravin, které pomáhají při jejich čištění, jako jsou citrusové plody a tmavá listová zelenina. Jen tak budou moci zase správně fungovat.

Maso a rakovina tlustého střeva

V roce 2009 byla publikována studie zaměřená na vztah mezi příjmem živočišného tuku a rakovinou tlustého střeva. Ani zvýšení příjmu živočišných tuků až o 40 g neprokázalo žádné zvýšení rizika. Kromě toho se ukázalo, že ani živočišné bílkoviny nepředstavují v tomto ohledu žádné nebezpečí.* Zmíněná studie však nerozlišovala mezi různými typy bílkovin. Později se ukázalo, že příjem průmyslově zpracovaného červeného masa může být rizikový. Naopak drůbež působí ze zdravotního hlediska neutrálně. Bylo zjištěno, že konzumace 100 g červeného masa denně zvyšuje riziko onemocnění o 29 %.** Může za to jednak příprava masa při vysokých teplotách, jako je smažení, opékání či grilování, která vede k vytváření některých karcinogenních látek zvaných heterocyklické aminy (HCA), a jednak to, že červené maso obsahuje obzvláště účinnou formu železa (tzv. hemové železo), které je také jedním z kandidátů na příčinu zvýšeného rizika rakoviny tlustého střeva. Potom jsou absorbovány přes trávicí stěny do krevního řečiště.

*Alexander, D. D., et al. Am J Clin Nutr., 2009
**World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research.

2 otázky pro…

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
Profesorka fyziologie

Opravdu konzumace červeného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva?
„To, že konzumace červeného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, potvrdila řada zahraničních studií a také mnoho zahraničních odborníků. Je to proto, že obsahuje hodně železa. Ovšem pozor! Vysoké riziko je spojené především s konzumací průmyslově zpracovaného červeného masa, tedy uzenin a grilovaného masa. V současné době se navíc připouští, že by konzumace červeného masa mohla ovlivňovat i vznik rakoviny jícnu, plic, pankreatu, dělohy, žaludku a prostaty. Britská studie zjistila, že v roce 2010 se spotřeba červeného masa podílela na 3,5 % veškerých onemocnění rakovinou u mužů a na 2 % onemocnění rakovinou u žen.“

Je stále ještě potřeba mít strach z raktopaminu?
„Raktopamin, tedy látka mající schopnost urychlit růst svalové tkáně a snížit růst tukové tkáně, která se používala při výkrmu prasat, je nyní zakázána ve 160 zemích světa kromě USA. Pokud tedy jíte maso v jakékoli zemi v Evropské unii nebo dokonce v Číně či Rusku, nemusíte se obávat, že byste dostali tuto látku do těla. Pozor je třeba dávat jen ve Spojených státech. Raktopamin může být pro člověka nebezpečný. U stovek tisíc prasat, kterým byl podáván, způsoboval, že nemohla bez bolesti chodit, ochromoval je, v některých případech při vysokých dávkách způsoboval dokonce i smrt.“

Související články