Rýže - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Rýže

Rýže

autor: estation

Je hnědá rýže lepší než bílá?

Lidé si často spojují nezdravá jídla s bílou barvou. Naopak ta, co mají hnědou nebo tmavou barvu, považují za zdravá. Platí to tak například u cukru nebo mouky. Ale co rýže? Opravdu je hnědá rýže zdravější?

Proč si lidé myslí, že bílá rýže je špatná?

Hlavním důvodem, proč se lidé snaží vyhnout bílé rýži, je, že předpokládají, že zvyšuje hladinu cukru v krvi. Tento omyl však vzniká právě v souvislosti s tím, že ostatní „bílé sacharidy“, jako je chléb, mají vysoký glykemický index. Avšak v případě rýže to není barva, která určuje výši hladiny cukru v krvi, ale druh rýže. Například rýže basmati má neuvěřitelně nízký glykemický index, bez ohledu na to, zda je hnědá, nebo bílá.

Rýže a hladina cukru v krvi

Studie zveřejněná v časopise International Journal of Food Sciences and Nutrition zjistila, že hnědá rýže basmati obecně zvyšuje hladinu glukózy v krvi více než bílá rýže basmati.
Během studie výzkumníci podávali 14 zdravým účastníkům 11 různých druhů rýže. Mezi nimi byly i bílá a hnědá rýže basmati. Vědci pak měřili účastníkům hladinu glukózy v krvi a zjišťovali, jaký typ rýže ji zvyšuje nejvíce a jaký nejméně. V závislosti na tom stanovovali glykemický index. Na konci studie došli k závěru, že bílá rýže basmati má nízký glykemický index a hnědá rýže basmati středně vysoký. To dokazuje, že samotná barva rýže neurčuje, zda bude mít člověk po její konzumaci vyšší hladinu cukru v krvi.

Hnědá rýže obsahuje lignany. Jde o rostlinné látky, které pomáhají předcházet onemocněním srdce. Dále snižují množství tuku v krvi, krevní tlak a zánět v cévách.

Hnědá rýže a fytáty

I když hnědá rýže není sama o sobě špatná, existuje spousta důvodů, proč si raději vybrat bílou. Kromě toho, že lépe chutná, hnědá obsahuje více fytátů. Fytáty jsou soli kyseliny fytové a jsou často označovány jako „anti-živiny“, vzhledem k tomu, že blokují absorpci několika zdraví prospěšných minerálů (především fosfor, vápník, železo a zinek), z nichž mnohé se nacházejí i v rýži. I když tato blokáda minerálů nepředstavuje pro zdraví vážnější riziko, může s sebou nést i mnoho nepříjemných komplikací, které ji doprovázejí. Mnoho lidí tvrdí, že hnědá rýže je zdravější než bílá, protože obsahuje více vitaminů a živin. Nicméně skutečnost, že blokuje absorpci živin a může také obsahovat vyšší množství arzenu, což je toxická chemikálie, její výhody značně snižuje.

Pokud se rozhodnete pro tmavou rýži…

Měla by být celozrnná, neloupaná, nehlazená.
Celá zrna jsou prospěšná nervovému a zažívacímu systému, a jsou ze všech potravin nejméně alergenní. Dokonce i pro nejcitlivější jedince.

Jak na rýži:

» Malá kulatá zrna: Jezte na podzim a v zimě, zahřejí útroby.
» Dlouhá zrna: Jezte v létě, ochladí vás.
» Basmati: Ideální pro lidi s nadváhou, vnitřně příliš zavodněné a trpící na zahlenění a katary.

GLYKEMICKÝ INDEX (GI) VYBRANÝCH RÝŽÍ

Obecně platí, že čím nižší glykemický index, tím delší pocit
sytosti a menší riziko vzniku všech civilizačních onemocnění.
– vysoký glykemický index (vyšší než 70)
– střední glykemický index (56–69)
– nízký glykemický index (nižší než 55)

Rýže jasmínová 109
Rýže na sushi 85
Rýže arborio (na rizoto) 69
Rýže bílá 64
Rýže basmati hnědá 58
Rýže basmati bílá 52

Jakou a tedy jíst?

Každý druh rýže může být součástí zdravého stravování, pokud je váš jídelníček pestrý.
Nic není bílé ani černé, v tomto případě doslova platí, že není důležitá barva, ale druh rýže.

Související články