V přírodní kosmetice je to jasné, ale co když uvidíte výrobek s nápisem BEZ PARABENU. Bohužel to není záruka neškodného produktu: Dost možná obsahuje jiné konzervanty, nejčastěji to bývá methylisothiazolinon, označovaný jako MIT, a methylchloroisothiazolinon čili MCIT. Ty jsou ve větším množstvím dráždivé, navíc chybí dlouholetá zkušenost s jejich účinky.
K čemu jsou konzervanty v krémech nutné?
Odpověď je jednoduchá … protože je dokážou zakonzervovat a zajistit mikrobiální stabilitu na minimálně dva roky.
Jinými slovy: žádná složka se nezkazí, výrobek nezplesniví a nepřemnoží se v něm bakterie. Zní to idylicky. Ale má to své ale.
Jak tedy konzervovat?
Konzervace se řeší primárně u produktů, které obsahují vodní složku – tedy u krémů a dalších emulzí, gelů, šamponů… Někdy se však s pojmem konzervace setkáme i přeneseně u produktů na bázi oleje, které vodu neobsahují. I olejové produkty se kazí, ovšem u nich dochází ke žluknutí – oleje samotné se znehodnocují, bez přítomnosti mikroorganismů.
Mezi nejznámější přírodní konzervanty patří sůl a cukr. Většinou jde o kyseliny a jejich soli, které se přirozeně vyskytují například v ovoci. Alkohol je dalším skvělým konzervantem, není vhodný pro suchou a citlivou pleť, protože vysušuje. Salicylic Acid neboli kyselina salicylová krom toho, že slouží jako konzervant, tak působí i na aknózní pokožku, udržuje póry čisté a předchází vzniku pupínků.
Právě přírodní konzervační látky, nejen ty výše zmíněné, naleznete ve skvělé kosmetice Pevonia a Medicalia. Jejich produkty jsou bezpečné svým složením a prospěšné pro Vaši pleť.