Kudy vede cesta za zdravými vlasy? Pečujte o ně zevnitř - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Kudy vede cesta za zdravými vlasy? Pečujte o ně zevnitř

Kudy vede cesta za zdravými vlasy? Pečujte o ně zevnitř

autor: estation

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Jsou téměř vždy na očích a tvoří nedílnou součást estetické stránky každého z nás. Právě proto je důležité o ně pečovat stejně důkladně jako o zbytek těla.

K udržení zdravých a krásných vlasů však nestačí jen pravidelná hygiena a styling. Stres, únava či nevyvážená strava mohou stejně jako nesprávně zvolené produkty s kvalitou našich vlasů pořádně zatřást. Jak udržet vlasy zdravé a krásné? O tipy se podělí odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová. 

Ačkoli je pravidelná hygiena důležitým faktorem k získání zdravých vlasů, je vhodné o ně pečovat nejen navenek, ale také zevnitř. Zdravý životní styl je pro krásné a silné vlasy naprosto klíčový. Kromě pestrého a vyváženého jídelníčku bychom si měli dávat pozor na častý stres a psychické vypětí, které mohou vlasy oslabovat, či dokonce zapříčinit jejich nadměrné vypadávání. 

BÍLKOVINY NA PODPORU KERATINU

Základním stavebním kamenem vlasů je keratin, který ovlivňuje jejich kvalitu, hustotu, lesk a celkový vzhled. Pokud v těle keratin chybí, nastávají problémy. Aby fungoval tak, jak má, je nutné ho živit proteiny, které do těla přijímáme stravou. „Pokud v našem jídelníčku chybí potraviny bohaté na bílkoviny, vlasům se nemůže dostávat dostatečného množství keratinu a dochází k jejich oslabení, lámání a vypadávání. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou například maso, vejce, sójové výrobky či luštěniny. Ideální množství proteinů, které bychom měli denně přijmout, se pohybuje mezi 0,8 a 1,5 g na kilogram hmotnosti,“ vysvětluje odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová. 

VITAMINY, VITAMINY A ZASE VITAMINY

Kromě bílkovin je třeba tělu dodat i dostatečné množství vitaminů a minerálů. Téměř všechny vitaminy je v dnešní době možné suplementovat, i přes to bychom neměli zapomínat na jejich přirozený příjem potravou v našem jídelníčku. „Především vitamin B7 příznivě ovlivňuje stav našich vlasů. Nazývá se též vitamin H či biotin. Přirozeně se vyskytuje např. v pivovarských kvasnicích, mléku, vaječném žloutku a játrech“, vysvětluje Ivana Lánová. Tento vitamin je důležitý i pro udržení normálního stavu pokožky a sliznic. 

Častou příčinou slábnoucích a padajících vlasů je i nedostatek vitaminu B12, který jako jediný můžeme najít pouze v potravinách živočišného původu jako například v mase či vejcích. „V případě alergiků, vegetariánů a veganů je proto nutné ho denně doplňovat. Vitaminy skupiny B, ať už jednotlivě nebo v komplexu, je možné jednoduše zakoupit v každé lékárně,“ radí Ivana Lánová. 

ŽELEZO A VITAMIN C 

Železo je esenciální minerál, který najdeme v každé buňce. Slouží převážně k transportu kyslíku, tedy k okysličení organismu. Lidské tělo si ho však neumí vyrobit, proto bychom ho měli v dostatečném množství zařadit i na náš talíř. „Nedostatek železa může být jednou z příčin vypadávání vlasů u žen,“ uvádí Ivana Lánová a pokračuje: „Způsobeno je to především pravidelnou ztrátou krve v období menstruace či nedostatkem železa v přijímané stravě.“ V případě jeho nedostatku přesouvá tělo zásoby z pro život méně důležitých míst, jako např. z vlasových kanálků, do těch nejnutnějších. Vlasy následně slábnou a vypadávají. „Železo najdeme v mase a vnitřnostech, ale můžeme ho najít také v obilovinách, brokolici, listové zelenině a luštěninách. Pro jeho správné vstřebávání je důležitý i dostatek vitaminu C,“ radí Ivana Lánová.

SELEN A ZINEK

Selen je esenciální stopový prvek, který zasahuje do řady metabolických procesů. Je důležitý pro imunitní systém a patří mezi antioxidanty, chrání tedy před působením volných kyslíkových radikálů. Přispívá též k normálnímu stavu vlasů a nehtů. „Stres, ale také zvýšená psychická a fyzická zátěž či kouření mohou způsobit jeho nedostatek v organismu,“ říká Ivana Lánová. Přirozeně se vyskytuje v mléku a mléčných výrobcích, masu, rybách, obilovinách, ořeších, česneku, pórku a cibuli.

I zinek patří mezi esenciální stopové prvky. „Lidské tělo obsahuje asi 2-3 g zinku a je též součástí vlasů. Zinek se rychle vylučuje z organismu při fyzickém, emocionálním nebo chemickém stresu,“ vysvětluje Ivana Lánová a pokračuje: „Nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů, lámání nehtů či suchou kůži.“ Najdeme ho v mase, mořských plodech, sýrech, vejcích, houbách, ořeších a obilovinách. Při nedostatku zinku či selenu v potravě je možné sáhnout i po doplňcích stravy. Oba prvky se v přípravcích velmi často kombinují.

SÍLA BYLINEK

Ti, kteří mají rádi bylinky, po nich mohou sáhnout i v případě péče o vlasy. Mezi takové bylinky patří lopuch, kopřiva, čekanka nebo heřmánek. Výluh z kořene lopuchu se vtírá do pokožky po umytí vlasů a po asi 15 minutách se může, ale nemusí opláchnout. „V kosmetice se používá lopuchový olej jako masážní prostředek pro růst vlasů a při nadměrné tvorbě kožního mazu. Lopuch by se neměl používat na světlé a odbarvené vlasy. Pro ty je vhodné používat alespoň 1x týdně na spláchnutí umytých vlasů odvar z heřmánku,“ říká Ivana Lánová. Pro posílení vlasů se doporučuje kopřiva, jejíž výluh obsahuje kyselinu křemičitou, která posiluje vlasy. Lesk tmavých vlasů lze podpořit výluhem ze sušeného kořene čekanky. 

KVALITNÍ PRODUKTY JSOU ZÁKLADEM ÚSPĚCHU

Šampón, kondicionér, maska či sérum. To jsou běžně používané produkty, které mají na kvalitě a vzhledu vlasů značný podíl. Je proto důležité, aby se vždy jednalo o kvalitní výrobky určené přesně pro váš typ vlasů. V dnešní době lze již snadno zakoupit vlasovou péči, na kterou jsme zvyklí z křesel kadeřnických salónů. „Ne každý produkt vystavený v kadeřnictví či v drogerii je však kvalitní nebo vhodný pro určitý typ pokožky hlavy. Před investicí je dobré se poradit s odborníkem, abyste se vyvarovali koupi nesprávných přípravků, které by mohly strukturu vlasu nebo pokožku hlavy narušit,“ upozorňuje Ivana Lánová. S výběrem vhodné vlasové péče vám rádi poradí odborníci na dermokosmetiku z lékáren BENU. Vlasová kosmetika z lékárny navíc splňuje mnohem vyšší nároky, co se týče složení i použitých ingrediencí. 

TIPY Z LÉKÁRNY

Bioderma Nodé Fluid šampón 400 ml

Nodé Fluid je jemný šampon na citlivou vlasovou pokožku bez detergentů pro každodenní používání na všechny typy vlasů. Jemně, ale účinně odstraňuje nečistoty a působí preventivně proti maštění vlasů. Posiluje vlasové vlákno, obaluje ho, tudíž lze vlasy snadněji upravit a zvětšuje celkový objem. Nodé Fluid má šetrné složení, takže nehrozí podráždění vlasové pokožky ani svědění, a proto je vhodný ke každodennímu používání pro celou rodinu. 

LIVSANE Podpora pro zdravé vlasy a nehty, 60ks

LIVSANE Podpora pro zdravé vlasy a nehty je doplněk stravy ve formě kapslí obsahující komplex vitaminů a minerálů. Přispívá k udržování zdravých vlasů, nehtů, k normální pigmentaci vlasů a k ochraně buněk před oxidačním stresem. Neobsahuje lepek ani laktózu a je vhodný pro vegetariány i vegany. 

LIVSANE Vitamin C + Zinek vysoká dávka, 60ks

LIVSANE Vitamin C plus Zinek je doplněk stravy s obsahem vitamínu C a zinku, které přispívají k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem. Doplní nezbytnou dávku vitaminů pro zdravé nehty a vlasy. Produkt je vhodný pro vegetariány.

LIVSANE Vitamin B Komplex vysoká dávka, 60ks

Tento doplněk stravy ve formě tablet je vhodný k doplnění skupiny vitaminů B. Užívání je komfortní, jelikož stačí pouze jedna tableta denně. Přispívá k normálním energetickým metabolismům a funkci nervového systému. Napomáhá také k normální psychice, podporuje krvetvorbu, snižuje únavu a vyčerpání. 

Související články