Nízkokalorické diety - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Nízkokalorické diety

Nízkokalorické diety

autor: estation

Rychle ke štíhlé postavě

Až 5 kg dole za týden

Jste neustálou bojovnicí s vlastní váhou? ať už vám jde o sexy tělo v plavkách, neodolatelnou postavu ve svatebních šatech, či pár kilo po velikonočním mlsání, nastartujte hubnutí radikální dietou a pak přejděte ke zdravému a vyváženému stravování.

Pokud máte v mysli vše srovnané a nechybí vám pevná vůle vytrvat těch pár dní těžkého odříkání, výsledek se zaručeně dostaví a mnohdy překoná i vaše očekávání. Tyto diety jsou ovšem určené jen pro zdravé lidi. Diabetici a nemocní lidé užívající léky musí veškerá omezení stravy konzultovat se svým lékařem. To platí i pro děti a náctileté. Pokud z rychlé, několikadenní diety přejdete na středně rychlou dietu či zdravý životní styl, tělo upraví metabolismus a kila se nevrátí.

Nízkokalorické diety

Minimální příjem energie

Diety, které vydrží jen ti nejodhodlanější. Jsou založené na co největším omezení přijímaných kalorií, takže se připravte na pocity hladu a nervozity.

1
Zeleninová dieta

Zde pijete jen zeleninové šťávy. velmi se blíží úplnému půstu. Hodí se spíše jako krátkodobý detox organismu, pak už může být škodlivá.
JAK FUNGUJE: Při této dietě je potřeba vypít až 1,5 litru zeleninových šťáv, které si rozdělíte do několika denních dávek. Mírnější (a vhodnější) je varianta, při které zeleninovou šťávou nahradíte jedno hlavní jídlo denně – například večeři. I tak nezapomínejte na dostatečný příjem vody, cca 2 litry denně.
DÉLKA: 1–3 dny maximálně
PŘÍJEM: Vhodné jsou veškeré druhy zeleniny, které dáte do odšťavňovače. Nebojte se přidat i stonky celeru a jiné naťové zeleniny.
2 vzorové recepty na hubnutí a celulitidu:
– 2 červené kapie, 2 velká rajčata, pár stonků petržele nebo koriandru, pár kapek oleje
– 2 mrkve, 1 rajče, 1 červená kapie, 2 červené syrové řepy
PŘÍJEM KALORIÍ: Cca 500 kcal/den, odvíjí se od druhu zeleniny.
ÚBYTEK NA VÁZE: 1–3 kg

shrnutí diety
+

• Rychlý způsob přípravy, jelikož vše vložíte do mixéru
• Vysoký příjem potřebných látek, které jsou obsaženy v zelenině

• Může dojít k střevním potížím
• Pokud šťávy užíváte celý den, dá se tato dieta držet jen krátkodobě, pak už může být pro vaše tělo škodlivá

2
Tukožroutská dieta

Dieta založená na nízkém energetickém příjmu, díky kterému tělo sahá do vlastních zásob tuku.
JAK FUNGUJE: Principem je jíst až 5 porcí speciální polévky denně. Polévka obsahuje velké množství vlákniny ze zeleniny, dostatek vitaminů a minerálů. Neobsahuje žádné tuky a minimum cukrů. Polévku si vaříte na více dnů dopředu, proto se v receptu uvádí tak velké množství zeleniny. Už po prvním dni máte lehčí pocit a do tří dnů jdou kila rychle dolů.
DÉLKA: 5–7 dní
RECEPT: 7 cibulí, 3 papriky (jakékoliv), 1 plechovka loupaných rajčat, 1 kg řapíkatého celeru, 1 střední hlavička bílého zelí a 2 kostky bujonu. Vše pokrájejte na kousky, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte bujon. Během varu přidejte plechovku rajčat nebo rajčatové pyré. Vařte doměkka a můžete trochu opepřit, ale nesolte, jelikož sůl zadržuje vodu v těle a účinek by nebyl tak viditelný.
PŘÍJEM KALORIÍ: Nepočítají se.
ÚBYTEK NA VÁZE: 3–6 kg

shrnutí diety
+

• Účinná a rychlá příprava
• Díky zelenině a případnému fyzickému pohybu se vaše tělo dokonale detoxikuje

• Určitě se dostaví pocit hladu, případně i nervozita
• Kvůli jednostranné stravě vám brzy polévka přestane chutnat
• Krátkodobé snížení váhy, nikoliv trvalé

3
Třídenní dieta

Základem této diety je velmi nízký příjem kalorií, které jsou rozložené do tří malých jídel denně – snídaně, obědA, večeře.
JAK FUNGUJE: Jak sám název napovídá, dieta se drží tři dny. Vychází z velmi nízkého kalorického přísunu energie z potravin, čímž se váha rychle snižuje. Jídelníček je velmi omezený a jasně daný. Ovoce, zelenina, mléčné výrobky, cereálie, sušenky, zmrzlina, vejce či maso jen s nízkým obsahem tuků a cukrů.
Zakázané je vše příliš tučné a sladké – vepřové maso, uzeniny, sýry, cukrovinky či sladké nápoje a alkohol. K pití si můžete dát cokoli, co neobsahuje cukry, tedy vodu, čaj, kávu.
DÉLKA: 3 dny
PŘÍJEM KALORIÍ: Je potřeba si hlídat každodenní příjem kalorií, který je přesně rozpočítán na každý den do tří jídel.
ÚBYTEK NA VÁZE: Za tři dny shodíte 1–3 kg.

shrnutí diety
+

• Rychlý úbytek na váze
• Přísun potřebných živin (minerály, vitaminy, bílkoviny, sacharidy i některé tuky)
• Obsahuje některé potraviny, které jiné diety zavrhují (např. zmrzlinu, sušenky)

• Pocity hladu
• Návratem ke starým stravovacím návykům nastane jo-jo efekt

4
Kúra Waerland

Zásaditá kúra vynalezená skandinávským výživovým expertem a ředitelem vlastní kliniky, Ake Waerlandem, přezdívaným HippokrateS severu.
JAK FUNGUJE: Během kúry je zakázané maso, ryby, vajíčka, bílá mouka, cukr, konzervované a trvanlivé potraviny, silné koření, sůl, hořčice, ocet, alkohol, káva, čaj a tabák. Vše, co by náš organismus zakyselovalo. Kúra má ve svém programu i ranní svižnou procházku, studenou sprchu a suché automasáže.
DÉLKA: 2 dny až 2 týdny
PŘÍJEM: Ráno před cvičením si dáte šálek až dva zásaditého vývaru z brambor, mrkve, řepy, celeru, cibule a čerstvých bylinek. Nesolí se.
Ke snídani si můžete dopřát trošku bílého jogurtu s kouskem ovoce. K obědu pak spe-ciální „chléb“ z celozrnné mouky. K večeři pak salát, ve kterém nesmí chybět opět kořenová zelenina.
PŘÍJEM KALORIÍ: 600 kcal/den
ÚBYTEK NA VÁZE: 2–4 kg/týden

shrnutí diety
+

• Během kúry se odkyseluje organismus, což určitě pozitivně ovlivní naše zdraví
• Součástí kúry jsou i pohybové návyky, což odborníci považují za velmi vhodné a správné

• Velmi tvrdý plán pro silné jedince
• Náročné na přípravu, protože vše si musíte sami připravit

Související články