SugaVida – cukr života - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » SugaVida – cukr života

SugaVida – cukr života

autor: estation

Jediné superfood přírodní sladidlo. Je vhodné pro diabetiky. Obsahuje bio dostupný zdroj vitaminu B12, proto ho vyhledávají vegani a vegetariáni.

Alternativa cukru

100% čistý, nerafinovaný nektar, který se získává z mízy palem palmyra (Borassus flabellifer). Má karamelovou chuť. Jde o jedno z mála sladidel pocházejících z ekologicky udržitelného zemědělství, v bio kvalitě, fair trade a zároveň podporující místní komunity. Neobsahuje žádné chemické látky a konzervační látky, bělidla a pesticidy. Pěstuje se v jihovýchodní Indii, přičemž Indie je největším výrobcem i největším odběratelem. Je vhodným sladidlem pro dospělé a zejména pro děti. Využívá se na vaření, pečení, slazení nápojů. Tradičně se používá v ajurvédské medicíně více než 6 tisíc let.

Je jedinečným rostlinným zdrojem s biologicky dostupným vitaminem B12. Tento cukr z palmy palmyra je mimořádně bohatý i na ostatní vitaminy skupiny B. Dále pak obsahuje železo, draslík, hořčík, zinek, sodík, fosfor a další minerály nezbytné pro udržení dobrého zdraví.

Studie

Dle doložených studií již jedna lžíce cukru SugaVida™ (10 gramů) obsahuje 80 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu B12, 237 % DDD vitaminu B6 (známého jako vitamin vitality a sexuální touhy) či 663 % DDD vitaminu B1 (nezbytného pro tvorbu energie a přenos nervových signálů). S 8,5 gramy železa na 100 g obsahu má jednu z nejvyšších koncentrací tohoto minerálu mezi potravinami.
S glykemickým indexem 35 a pouze 3,1 gramy fruktózy na 100 gramů (cukr z kokosové palmy obsahuje 40 gramů fruktózy na 100 gramů) představuje ideální přírodní sladidlo i pro diabetiky, a to jak prvního, tak druhého typu.

Co umí

superpotravina
protirakovinové účinky
antioxidant
při redukčních dietách
proti migrénám
prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
vhodná pro sportovce, vegetariány a diabetiky
snižuje vysoký krevní tlak
působí jako prevEnce rakoviny tlustého střeva
zklidňuje nervový systém
podporuje trávení a vyprazdňování
postupně do těla uvolňuje energii
pomáhá při cukrovce
brainfood – přispívá výživě mozku
má pozitivní účinky na zdraví očí
čistí dýchací cesty

Pomáhá čistit játra a tělo, účinně bojuje s nadýmáním a zadržováním vody v těle. Zlepšuje také trávení.

1. Pečené kuře s karamelizovanou kůrkou

Pokud jste si mysleli, že se SugaVida dá použít pouze pro zdravé sladké dezerty, tento recept vás skutečně překvapí! Je delikátní, přitom snadný a „z jednoho hrnce“. Toto jídlo musíte zkusit, díky použitému koření a SugaVidě má neskutečnou chuť, maso zůstává měkké a křehké a šťáva s cibulí a česnekem je lahodná! Jako přílohu podávejte cukety, batáty, červenou řepu
a rukolu, vše zastříknuté olivovým olejem.

Suroviny na 4 porce kuřete
(pokud možno vše v bio kvalitě):
4 kuřecí stehna (můžete použít prsa, paličky, křídla nebo celé kuře – pozor, doba pečení se v závislosti na použitém mase může měnit)
4 šalotky (nebo červená či bílá cibule)
8 velkých stroužků česneku
1 lžíce zastudena lisovaného extra panenského kokosového oleje
1 lžíce SugaVidy
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky mletého chilli
čerstvě mletý pepř
1 lžička himálajské růžové soli

Suroviny na přílohu:
2 cukety
2 batáty
2 červené řepy
1 lžíce zastudena lisovaného extra panenského kokosového oleje
1 lžička himálajské růžové soli

Suroviny na ozdobu (volitelné):
čerstvá rukola, řeřicha nebo špenát
1 lžíce crème fraîche nebo bílého jogurtu

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte cibule a nakrájejte na čtvrtky. Oloupejte česnek. Kokosovým olejem vymažte pekáč, vložte do něj kuře, cibuli, česnek a vše bohatě osolte, opepřete, okořeňte a posypte SugaVidy. Pečte cca 30–40 minut (zelenina musí být měkká, kuře propečené s opečenou křupavou kůrkou). Zatím si připravte zeleninu – nakrájejte cukety, batáty a červenou řepu do velké pánve, osolte, opepřete a restujte, dokud není vše měkké na skus. Servírujte s kuřetem a rukolovou oblohou.

2. Zelené detox smoothie

Smoothie jsou skvělá věc pro dodání potřebných živin, jsou snadno stravitelná a detoxikující. Tradiční ovocná smoothie mohou být ale velice bohatá na ovocné cukry a neobsahují ostatní složky, které zpomalují vstřebávání cukru do těla, takže nejsou vždy tak ideální, jak se tváří. Přidáním zelené zeleniny, zdravých tuků a rostlinných proteinů minimalizujete ovocné cukry a malé množství SugaVidy může vaše tělo zaplavit dobrotou. Vychutnejte si sladkou chuť bez zvýšení hladiny krevního cukru.

Suroviny:
1 hruška zbavená jádřince
1 lžíce SugaVidy
2,5cm kus oloupaného čerstvého zázvoru nebo 1 lžička zázvoru mletého
1 velká hrst čerstvého špenátu
1 lžička spiruliny
1/2 zralého avokáda
1/2 malé cukety se slupkou
1 lžíce dýňových semínek
250 ml vody nebo neslazeného ořechového mléka

Postup:
Suroviny dejte do blenderu a rozmixujte. Přidáním/odebráním vody nebo mléka dosáhnete požadované hustoty.

3. Datlovokokosové lanýže

Tyto malé kuličky plné energie vykouzlí úsměv na vaší tváři. Stejně jako základní živiny a vláknina. Nejlepší na tom je, že váš mozek i vaši přátelé budou věřit, že si vychutnávají čokoládové lanýže.

Suroviny:
12 datlí medjool
2 lžíce mandlového másla
2 lžičky SugaVidy
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce chia semínek
1 lžička raw kakaového prášku
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce máku (lze nahradit chia semínky)

Postup:
Rozmixujte datle až do konzistence pasty, poté přidejte mandlové máslo a pokračujte v mixování. Až se suroviny spojí, přidejte SugaVidu, lněná semínka, chia semínka a kakaový prášek. Mixujte směs do konzistence těsta.
V misce smíchejte sezamová a maková semínka. Tvarujte těsto do malých kuliček a obalujte ve směsi semínek. Velikost kuliček je na vás, nicméně z tohoto množství byste měli dostat cca 12 kousků. Dejte je na 30 minut ztuhnout do chladničky.

tip H&B

Zdravý cukr SugaVida, 250 g, 240 Kč,
www.goodfoodstore.cz

3 otázky pro…

Kateřina Boesenberg, BHSc.
Předsedkyně České naturopatické společnosti

Proč je SugaVida čím dál oblíbenější?
V dnešní době je přílišná konzumace nezdravého cukru celosvětovým problémem. Nemocemi spojenými s jeho nadužíváním trpí více než polovina západní populace.

Co je na SugaVidě tak výjimečného?
Jde o zdroj vitaminu B12, který jinak najdete pouze v živočišných potravinách. Proto se jedná o naprosto výjimečný zdroj tohoto vitaminu pro skupiny lidí se speciální úpravou stravy – makrobiotiky, vegetariány, vegany, ale například i seniory (kteří často trpí nedostatkem vitaminu B12). Tento vitamin je naprosto nezbytný k ochraně kardiovaskulárního, nervového a imunitního systému, tvorbě červených krvinek a DNA. Má také pozitivní vliv na naši náladu. Dále zlepšuje kvalitu vlasů, kůže a nehtů a udržuje zdravý trávicí systém.

V jakém měřítku by se SugaVida měla používat oproti běžnému cukru?
Sladivost cukru SugaVida je 2x vyšší než u běžného cukru, což obecně napomáhá snižovat jeho používání. SugaVida má příjemnou karamelovou chuť, kterou si rychle oblíbí jak dospělí, tak děti.

Související články