Proč cvičení, spaní a péče o pleť způsobují stárnutí? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Proč cvičení, spaní a péče o pleť způsobují stárnutí?

Proč cvičení, spaní a péče o pleť způsobují stárnutí?

autor: estation
hormon hladu

Cvičení, spaní a  péče o pleť

Proč způsobují stárnutí?

Nechcete-li předčasně zestárnout, měli byste se vyvarovat kouření, neopalovat se bez ochranného krému a nejíst nadměrné množství sladkostí. To je vcelku známé. Víte ale, že i některé pozitivní aktivity, které přes den děláte, abyste vypadali lépe, mohou mít ve výsledku opačný efekt?

CVIČENÍ

Problém
Nevíte, jak často a správně cvičit

Je známé, že cvičení obvykle pomáhá proti mnoha nežádoucím změnám, které souvisejí se stárnutím. Ale pozor! Lidé, kteří pravidelně cvičí, mívají tendence k častému červenání se, neboť cvičení zvyšuje průtok krve kůží. Cvičení také vede k vytváření volných radikálů, které mohou poškozovat buňky a vedou k předčasnému stárnutí. Tělo má v tomto případě naštěstí vytvořen antioxidační obranný systém, který bojuje proti volným radikálům. Jak postupovat, aby správně fungoval?

Chyba:

Pokud cvičíte příliš nebo nepravidelně zatěžujete tělo namáhavým cvičením, když na to není připravené, je možné, že váš antioxidační systém
neposkytuje dostatečnou ochranu proti volným radikálům. To může vést k předčasnému stárnutí.

Jak správně

Nepřehánějte to se cvičením. Většina odborníků doporučuje jako spodní hranici 150 minut středně intenzivní aerobní aktivity (jízda na kole nebo rychlá chůze) týdně nebo 75 minut vysoké intenzity cvičení (běh) týdně.
Minimálně 2x týdně byste měli zapojovat svaly celého těla.
Vyhněte se dlouhodobému nadměrnému vytrvalostnímu cvičení, jako je dennodenní trénink na maratónský běh.
Je důležité zvyšovat délku a intenzitu cvičení postupně, aby si vaše tělo zvyklo na větší zátěž.
Jezte hodně ovoce a zeleniny, aby mohl správně fungovat váš antioxidační obranný systém.
Necvičte 30 až 45 minut po jídle a také před spaním.

SPANÍ

Problém
Špatný výběr polštáře

Během spánku dochází k mnoha regeneračním procesům, jako je svalový růst či obnova tkání. Pokud tedy trpíte jeho nedostatkem a spíte v noci nerušeně jen maximálně šest hodin, je pravděpodobné, že vaše tělo trpí. Dlouhodobý nedostatek spánku totiž navozuje změny podobné stárnutí, což se odráží nejen na celkovém zdraví (urychluje se tak např. vznik a průběh některých onemocnění, jako je cukrovka či obezita), ale i na naší pokožce. Spánek pomáhá udržovat pleť zdravou a svěží.

Chyba:

Vynecháme-li zdravotní problémy, může v mnoha ohledech za špatný spánek a také za nehezké záhyby na vašich tvářích a na čele (když spíte na boku) především špatný výběr polštáře. Čím jste starší, tím je samozřejmě situace horší a i nevzhledné záhyby jsou déle viditelné, protože kůže stárne a ztrácí elasticitu.

Jak správně

I když vám to může připadat pohodlné, přestaňte spát na boku – zabráníte tak nevzhledným ranním záhybům – a začněte spát na zádech.
Pokud to nedokážete, vědci doporučují zainvestovat do saténového povlaku na polštář, který umožní, že po něm bude vaše tvář klouzat hladce.
Pokud spíte rádi na břiše, potřebujete měkký, nízký polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Vybírejte si plochý polštář naplněný hedvábím nebo mikrovlákny.

36%
Nespavostí trpí přibližně 36 % dospělé populace.

PÉČE O PLEŤ

Problém
Nevhodně zvolený režim

Běžná denní péči o pleť, a to zejména než se uložíte ke spánku, by měla zahrnovat čištění (zvláště odstranění make-upu), exfoliaci a hydrataci. To vše může zlepšit vzhled vaší pokožky. A s použitím anti-aging produktů, které obsahují účinné složky (jako retinové kyseliny), můžete navíc ještě minimalizovat vrásky a zpevnit pleť. Ovšem pozor! Nevhodně zvolený režim může mít za následek rychlejší stárnutí.

Chyba:

Používání produktů, které nejsou určeny pro váš typ pleti, patří mezi nejčastější nešvary, kterých se ženy dopouštějí. Mezi další patří i ten, když si obličej umyjete běžným mýdlem, čímž zbytečně pokožku vysušujete, a navíc tak zvýrazňujete vrásky.

Jak správně

Pouze mytí jemnými čisticími prostředky zaručí to, že se nesmyjí přírodní oleje, které udržují pokožku hydratovanou.
Je-li vaše pokožka suchá, vyhněte se produktům na bázi alkoholu, které mohou pleť dráždit a zbytečně ji dále vysušovat.
Na mastnou pokožku si pořiďte výrobky na bázi vody (ne oleje).
Na závěr celého režimu naneste hydratační krém, určený přesně pro váš typ pleti (pokud si nejste jisti, jakou pleť máte, nechte si poradit od zkušené kosmetičky či dermatologa).
Přes den nikdy nezapomeňte chránit pokožku přípravkem s SPF či přímo opalovacím krémem.

Související články