Studie dokazuje, že děti, které mají zavedený večerní spánkový rituál, spí lépe - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Studie dokazuje, že děti, které mají zavedený večerní spánkový rituál, spí lépe

Studie dokazuje, že děti, které mají zavedený večerní spánkový rituál, spí lépe

autor: estation

Když jsme o spánkovém rituálu a jeho důležitosti přemýšlely, chtěly jsme nějaký důkaz. Byly jsme zvědavé, zda se něčím takovým vědci vůbec zajímají. A jak jsme dopadly? Studií jsme našly hned několik. Nejzajímavější nám přišla tato. Části, které nám přišly obzvláště důležité jsme pro vás i přeložily.

Nadnárodní studie naznačuje, že pravidelná rutina před spaním je spojena s lepším spánkem u malých dětí do 6 let a konzistence ve spánkové rutině má pozitivní dopad na spánek.

Mezi účastníky bylo 10 085 matek ze 14 zemí, které uváděly, že méně než 50% jejich kojenců, batolat a předškolních dětí mělo každou noc pravidelnou rutinu před spaním. Studie zjistila, že děti s konzistentní rutinou před spaním měly lepší výsledky spánku, včetně dřívějšího usínání, kratší doby uspávání, sníženého nočního probuzení a prodloužené doby spánku. Děti, které každou noc mají stejný spánkový rituál, spaly v noci v průměru o hodinu déle než děti, které před spaním žádnou rutinu neměly. Zavedení pravidelné rutiny před spaním bylo také spojeno se sníženými problémy se spánkem a problémy s chováním během dne, i toto popisují matky.

„Vytvoření rutiny před spaním je pro dítě jednoduchý krok, který může udělat každá rodina,“ uvedla vedoucí a autorka výzkumu, Jodi Mindell, PhD, profesorka psychologie na univerzitě v Saint Joseph’s University a zástupkyně ředitele Centra spánku v dětské nemocnici ve Philadelpii. „Spánkový rituál může nejen usnadnit uspávání, ale také je pravděpodobné, že dítě bude spát lépe celou noc.“

Podle Americké akademie spánkové medicíny pozitivní spánkový rituál před spaním zahrnuje zavedení stanoveného sledu příjemných a uklidňujících činností, které předcházejí spánku dítěte. Cílem je vytvořit behaviorální řetězec vedoucí k blížícímu se spánku. Mezi aktivity může patřit uklidňující koupel, čištění zubů a čtení příběhu před spaním.

„Je důležité, aby rodiče vytvořili konzistentní spánkový plán, zahrnuli relaxační aktivity před spaním a připravili uklidňující spánkové prostředí, které pomůže jejich dětem dosáhnout zdravého spánku,“ řekl prezident Americké akademie spánkové medicíny Dr. Timothy Morgenthaler.

Studie také zjistila, že frekvence (četnost) rutiny před spaním byla spojena s lepšími výsledky ve vztahu závislém na četnosti.

„Každou další noc, kdy je rodina schopna zavést spánkový rituál, a čím dřív v životě je tato rutina zahájena, tím lépe bude dítě spát, “ řekl Mindell. „Je to jako ostatní zdravé přístupy: Dělat něco jen jeden den v týdnu je dobré, dělat to tři dny v týdnu je lepší a dělat to každý den je nejlepší.“

Matky se studie zúčastnily vyplněním ověřeného online dotazníku, který zahrnoval konkrétní otázky týkající se denních a nočních spánkových režimů jejich dítěte, rutin před spaním a chování. Dotazník byl přeložen do každého jazyka a zpětně přeložen za účelem kontroly přesnosti.

„Dalším překvapivým zjištěním je, že jsme zjistili, že tento účinek byl všestranný,“ řekl Mindell. „Nezáleží na tom, jestli jste rodičem malého dítěte ve Spojených státech, Indii nebo Číně, to, že implementujete spánkový rituál dělá ten rozdíl“.

BLOOM AND BLOSSOM DĚTSKÝ SPÁNEK – TRIO PRO DOBRÝ SPÁNEK, cena 720 Kč

Zdroj: MadeForMoms.cz 

Související články