Jak mít stále čistou hlavu - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Jak mít stále čistou hlavu

Jak mít stále čistou hlavu

autor: estation

Zavšivení je hned po nachlazení druhým nejnakažlivějším onemocněním. bohužel stačí jedna veš, a malér je na světě. Dostane-li se do dětského kolektivu, pak už jen přelézá z hlavy na hlavu a množí se. Jak se můžete chránit?

Vši – noční můra dětí i rodičů

Přestože vši nejsou přenašeči žádných chorob a svého hostitele v podstatě neohrožují, jejich pobyt ve vlasech je velmi nepříjemný. Odvšivení navíc není úplně jednoduché. Veš je anatomicky přizpůsobená prostředí, ve kterém musí přežít, proto má krátké silné nohy zakončené drápkem a protistojným výrůstkem. Ten vytváří kleště, jimiž se drží vlasu. Svá vajíčka, hnidy, veš lepí na vlas zvláštním tmelem tvořeným proteiny. Navíc, aby nebyla tak rychle odhalena, dokáže svou barvu přizpůsobit barvě vlasů hostitele. Velmi rychle se množí, proto musíme být při jejím hubení opravdu důslední.
„Pokud pojmete podezření na zavšivení, prvním krokem je určitě kontrola suchých vlasů,“ vysvětluje Hana Vondrušková, farmaceutická asistentka z Magistra lékárny. „Hustým hřebenem zkontrolujte zejména místa na zátylku a za ušima. V případě pozitivního výsledku aplikujte přípravek proti vším podle přiloženého návodu. Mokré vlasy je pak dobré rozdělit minimálně na čtyři části a od kořínků ke konečkům je pečlivě vyčesat tak, abyste odstranili všechny mrtvé vši a hnidy. Po vyčesání každé části vlasů hřeben důkladně omyjte. Vždy je také vhodné prohlédnout i ostatní členy rodiny a vyprat na 60 °C všechny věci, se kterými dítě přišlo do styku (povlečení, ručník, plyšové hračky apod.).

Zbavte se jich během chvilky

Pokud nechcete používat různé přípravky a chcete vši odstranit jednorázově co nejrychleji, navštivte v Praze novou vší kliniku, kde mají přístroj AirAllé®. Je schválený FDA (Ústav pro kontrolu potravin a léčiv v USA) jako zdravotnický prostředek, který vši zabíjí a v 99,2 %
i jejich vajíčka, a to během jediného ošetření. „Přístroj řídí mikroprocesor, který kontroluje teplotu a proud vzduchu. Skrze speciální aplikátor fouká ohřátý vzduch ke kořínkům vlasů a na pokožku hlavy. Proudící vzduch je mnohem silnější a má nižší teplotu než fén. Jakmile je veš i hnida vystavena množství vzduchu správné teploty a v dostatečném časovém úseku, vyschne a uhyne. Naše zařízení vysouší/dehydratuje vši i hnidy. A to vše za 30 minut,“ říká majitelka Iveta Pecháčková. Více na www.vsiklinika.cz.

Proč jsou děti náchylnější

Vši se hojně množí mezi dětmi, protože ty jsou oproti dospělým v užším fyzickém kontaktu. Vši totiž z hlavy na hlavu neskáčou, ale přelézají. Často si je děti také předávají při výměně čepic nebo gumiček do vlasů. Důležité je však při zjištění nákazy nepropadat panice. Se zavšivením (pedikulózou) se dá účinně bojovat. V Google Play či v Appstoru si například od loňského srpna můžete stáhnout novou aplikaci, která vás krok za krokem provede detekcí zavšivení, odvšivením, následným ošetřením či případnou recidivou i prevencí.

Stříhat vlasy? Není třeba

Mnoho rodičů stále ještě při objevení vší sahá po nůžkách a vlasy radikálně krátí. Odborníci ale tvrdí, že to není nutné. „Veš nedokáže přežít jen ve vlasech kratších 1 cm. Jakékoliv stříhání na kratší délku je tedy zbytečné. Přípravky jsou dnes účinné, ty bez insekticidů i velmi šetrné. Navíc existují i přípravky preventivní, kterými můžete ošetřit dětskou hlavu v případě, že vás na výskyt vší upozorní učitelé,“ dodává Vondrušková.

Prevence

Základem prevence jsou pravidelné prohlídky hlavy a v případě zjištění nákazy pak rychlá akce, která ochrání všechny členy rodiny. Dospělá veš se dožívá přibližně 30 dní a za tu dobu je schopná naklást až 300 vajíček.

PARANIT, preventivní sprej proti vším, obsahuje osvědčenou repelentní složku a esenciální oleje, díky čemuž poskytuje účinnou ochranu proti parazitům až po dobu 24 hodin. Stačí nastříkat na suché vlasy a nechat přirozeně oschnout. Za 310 Kč v lékárnách www.paranit.cz

Lehká, nelepivá pěna HEDRIN Treat & Go zlikviduje případné vši i jejich vajíčka přes noc. Za 232 Kč v lékárnách www.lekarna.cz

Až v 18 % domácností se vši objeví každé dva roky.

Související články