Arganový olej Melvita - Nespočet živin v každé kapce - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Arganový olej Melvita – Nespočet živin v každé kapce

Arganový olej Melvita – Nespočet živin v každé kapce

autor: estation

My v Melvitě už více než 30 let cestujeme po světě a hledáme nedotčené kouty přírody. V Maroku jsme se dostali do srdce biosférické rezervace, do slavného arganového lesa, jediného místa na světě, kde přirozeně rostou a vzkvétají arganové stromy. Zveme vás, abyste unikátní účinky arganového oleje objevili spolu s námi.

Argan – „Zázračný“ strom

Arganový nebo také někdy nazývaný železný strom je endemický v oblasti Essaouira, kde se dokonale přizpůsobil vyprahlé zemi a slunnému podnebí, je vystaven chladným oceánským větrům i sněhu z pohoří Atlas.

Místní jej považují za strom zázračný, neboť dobře vědí, že toho má hodně co nabídnout:

  • Dužina z plodů se využívá jako krmivo pro dobytek.
  • Jádra se používají pro výrobu kosmetických přípravků.
  • Skořápky jsou považovány za výborné palivo.
  • Kořeny pomáhají předcházet erozi.
  • Květy nabízí nektar, z něhož včely vyrábí med.

Olej nesporné kvality

Arganový olej je v současné době obětí vlastního úspěchu. Není totiž výjimkou, že se prodává zředěný vodou nebo smíchaný s jinými oleji. Krom toho může být vyroben z ořechů požitých a vyloučených kozami či z jader, která prošla pražením. Navíc je obvyklé, že lidé, jež pracují na jeho výrobě, bývají přetížení a ve výrobních dílnách jsou zcela nevhodné pracovní podmínky.

  • V Melvitě jsme se rozhodli, že budeme pracovat s rodinnými firmami a zároveň jsme se zavázali k ESR certifikaci.
  • Melvita se zaručuje, že sběr arganových plodů bude probíhat udržitelným způsobem a žádná její sklizeň neovlivní schopnost přírody se regenerovat.
  • Během nejteplejších letních měsíců jsou dodávky arganového oleje přerušeny, to aby nedošlo k poškození jeho kvality během přepravy.
  • Arganový olej Melvita je skladován při teplotě 16 °C. Každý produkt, který je skladován déle než šest měsíců, je podroben další sérii testů.
  • K výrobě našeho oleje využíváme pouze metodu mechanického lisování za studena a podrobujeme ji asi tuctu testů. Můžete se spolehnout na to, že arganový olej Melvita vznikl bez pražení, chemických rozpouštědel i ředění.
  • Pravidelně podrobujeme náš arganový olej organoleptickým testům, při kterých je analyzována barva, struktura i pachové vlastnosti.
  • Provádíme i fyzikálně chemické testy, kdy se analyzuje obsah mastných kyselin v oleji, jeho čistota a také vlastnosti, jako je stáří, rychlost oxidace či žluknutí.
  • V neposlední řadě prochází náš arganový olej také řadou testů na znečištění, konkrétně na obsah těžkých kovů a pesticidů.

Ze stromu do lahvičky

V Maroku má arganový olej hlubokou tradici. Berberské ženy stráží již více než 3000 let tajemství jeho výroby. V oblasti o rozloze přibližně 2000 hektarů zaměstnala Melvita na dvě stovky místních žen, aby zde sbíraly arganové ořechy a po jejich usušení z jejich jader vyráběly drahocenný olej.

Tyto ženy, rozdělené do dvou skupin, udržují s Melvitou zcela etický a spravedlivý obchodní vztah (certifikace ESR) postavený na tříleté smlouvě, (50%) zálohách na objednávky, technické a rozvojové podpoře, optimálních mzdách (o 20 % vyšších, než jsou mzdy pro ženy v okolí) atd.

Arganový olej Melvita krok za krokem:

  1. Ženy sbírají plody arganu ze země v přírodě, která je na hony vzdálená jakémukoli znečištění.
  2. Affiaches, tedy zralé plody s dužinou, ženy shromažďují a nechávají je uschnout na slunci. Což zabere poměrně hodně času, a ony tak mají zaručenou práci po celý rok.
  3. Ženy se poté vrátí do vesnice, odstraní z plodů dužinu, roztřídí ořechy a následně je všechny rozlomí. Všechny tyto práce jsou vykonávány ručně.
  4. Následně je možné extrahovat jádra, jedinou část, která se používá k výrobě arganového oleje.
  5. Olej se ve výrobnách získává lisováním za studena a zcela bez použití chemických rozpouštědel. To zaručuje jak jeho absolutní čistotu, tak i vysokou kvalitu.
  6. Poté se olej dekantuje a filtruje.
  7. Výsledný surový olej musí projít zhruba tuctem organoleptických a fyzikálně-chemických testů a také testů na znečištění.

Každá kapka oleje je doslova nabitá živinami

Arganový olej se může pochlubit výjimečnými regeneračními a ochrannými vlastnostmi. Přitom stačí na obličej aplikovat jen několik kapek a pleť je na první pohled mladší.

Arganový olej je vzácný zdroj živin pro pokožku:

  • Je bohatý na omega 9 mastné kyseliny, proto zlepšuje buněčnou soudržnost a výsledkem výrazně je pevnější a pružnější pokožka.
  • Dodává pleti omega 6 mastné kyseliny, čímž udržuje pokožku optimálně hydratovanou.
  • Obsahuje steroly, jež stimulují buněčnou membránu pokožky a tím ji zklidňují i chrání.

Staleté tajemství krásy

  • Na obličej – Pro rozzáření pleti navlhčete obličej květinovou vodou Melvita z pomerančového květu a poté naneste několik kapek arganového oleje.
  • Na vlasy – Suché vlasy potřete arganovým olejem, poté zabalte do teplého vlhkého ručníku a nechte působit alespoň jednu hodinu nebo ideálně přes noc. Vlasové kutikuly se tím otevřou a olej se může dobře vsáknout. Nakonec vlasy opláchněte studenou vodou. Vaše vlasy pak budou silnější a lesklejší.
  • Na tělo – Pro zjemnění pokožky těla, rukou a nohou aplikujte nejprve květinovou vodu Melvita z pomerančového květu a následně několik kapek arganového oleje. Opakujte každý večer po dobu jednoho týdne. Výsledkem bude hladká a na první pohled zdravá pokožka.
  • Na nehty – Pro oživení a posílení nehtů namáčejte každý den na 15 minut nehty do arganového oleje.

HUILE D’ARGAN – ARGANOVÝ OLEJ

Organický arganový olej Melvita je v jeho nejčistší podobě výjimečně bohatý na esenciální mastné kyseliny a steroly. Díky tomu regeneruje, zjemňuje a také chrání suchou a citlivou pokožku.

ARGAN CONCENTRÉ PUR – ARGANOVÝ KRÉM NA OBLIČEJ

Výjimečně lehký krém obsahuje 125 kapek revitalizujícího arganového oleje a také výtažky z arganové dužiny, jež jsou známy svými zpevňujícími účinky. Díky tomu tento přípravek výrazně pomáhá zpomalovat proces stárnutí, vyhlazuje vrásky, obnovuje pružnost pokožky a zpevňuje kontury obličeje. Nezanechává mastný film. Patentované složení bylo navrženo speciálně pro potřeby suché a velmi suché pleti. Při pravidelném používání je pleť viditelně mladistvější a na první pohled zdravá.

ARGAN EXTRAORDINARY WATER – ARGANOVÉ TONIKUM

Mimořádné pleťové tonikum je obohaceno o extrakt z arganových listů, který je známý svými zjemňujícími účinky a také o přírodní kyselinu hyaluronovou, jež zpevňuje pleť a zanechává ji mladistvě pružnou. Má lehkou, mírně gelovitou konzistenci, která se okamžitě vstřebává a velmi intenzivně pleť hydratuje. Po použití tonika zůstává pleť obličeje vyhlazená a připravená na aplikaci denního krému. Přípravek je vhodný pro všechny typy pleti.

ARGAN MOISTURIZING LIP BALM – HYDRATAČNÍ BALZÁM NA RTY

Sametový balzám dodává rtům výživu a hydrataci, zároveň je chrání před nepříznivými vlivy zvenčí a posiluje jejich přirozenou obranyschopnost. Kromě arganového oleje balzám obsahuje i olej šípkový, bambucké máslo a karnaubský vosk. Díky tomuto jedinečnému složení je ideální pro regeneraci velmi suchých, popraskaných a dehydrovaných rtů.

L’ARGAN BIO VELVET HAND CREAM – KRÉM NA RUCE

Díky své lehké textuře se tento krém rychle vstřebá do kůže, nezanechává mastný film a hlavně dodá pokožce rukou okamžitou výživu. Vedle arganového oleje obsahuje také přírodní oxid křemičitý, bambucké máslo a včelí vosk, proto po jeho použití zůstává pokožka rukou dlouho hebká a také chráněná před nepříznivými vlivy zvenčí.

Každá kapka je doslova nabitá výživnými látkami, proto arganový olej zcela přirozeně pokožku regeneruje a také chrání!

Arganové včely

Prostřednictvím svého dodavatelského řetězce Melvita podporuje marocké včelařky a navazuje tak na tradici svého zakladatele.

Melvita spolupracuje s marockými ženami, které sbírají arganové ořechy, a pomáhá jim rozvíjet jejich vlastní aktivity. Jednou z nich je včelařství. Cílem je jednak generovat těmto ženám další příjem, také podporovat tradiční řemesla, která se postupně vytrácejí a v neposlední řadě zastavit úbytek včel.

Melvita: 30 let lásky k přírodě

Před 30 lety byla Melvita založena včelařem. A stejně jako si včela vybírá ty nejkvalitnější ingredience, ze kterých pak vytvoří svůj blahodárný nektar, i Melvita vyhledává jen ty nejlepší přísady, aby dala vzniknout téměř dvěma stům přírodním produktům. Od roku 1983 je tak Melvita francouzským průkopníkem v organické péči o pleť.

Organická certifikace od Ecocert Greenlife

Ecocert Greenlife je nezávislým certifikačním orgánem, který potvrzuje, že kosmetické výrobky splňují normy pro přírodní a organickou kosmetiku*, od přísad až po hotové produkty. Naše výrobky splňují kritéria charty COSMEBIO.

*Standardy ECOCERT Greenlife jsou k dispozici na adrese http://cosmetiques.ecocert.com

Související články