Platí, že čím vyšší ochranný faktor, tím bezpečnější ochrana? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Platí, že čím vyšší ochranný faktor, tím bezpečnější ochrana?

Platí, že čím vyšší ochranný faktor, tím bezpečnější ochrana?

autor: estation

Co je to SPF faktor?

SPF faktor v originále znamená SUN PROTECTION FACTOR je ochranný slunečný faktor. Jedná se označení opalovacích krémů blokující UVB záření, které může naši pleť spálit nebo způsobit začervenání. Proti škodlivému UVA záření nás ale SPF neochrání. Přitom UVA záření může způsobit vznik pigmentových skvrn nebo předčasné stárnutí pleti.

Zjednodušeně řečeno, SPF udává dobu, o jakou vydrží pleť natřená ochranným krémem déle chráněná, nespálená od sluníčka, ve srovnání s tím, jak rychle by se spálila bez opalovacího krému.

Jak vysoké SPF tedy použít?  

SPF10 blokuje – 90% paprsků tzn. že k pokožce pustí 10% paprsků

SPF15 blokuje – 93% paprsků

SPF30 blokuje – 97% paprsků

SPF50 blokuje – 98% paprsků

 

Jak vidíte, tak největší rozdíl je mezi SPF15 a SPF30. A pokud se rozhodujete mezi SPF30 a SPF50 vidíte, že rozdíl je pouze 1%. Rozdíl je tedy zanedbatelný.

Při běžném pohybu na slunci, procházce nebo pracovních pochůzkách je vhodné zvolit minimálně SPF 15. Najdete je v běžných krémech nebo BB krémech. Pokud vyrážíte k moři nebo na hory je vhodné zvolit krém minimálně s SPF 30.

Jak dlouho nás SPF ochrání? 

Uvedeme příklad: Pokud použijeme ochranný faktor 50 a bez krému se spálíte za 15 min, můžete být na slunci 50x déle, tzn. přibližně 12h. To ale neznamená, že můžete být celý den v klidu, nezapomeňte, že naše tělo se potí, kůže se otírá o oblečení, a proto je nutné sluneční ochranu pravidelně obnovovat.

Vhodný ochranný faktor pro vaši pokožku jde jednoduše vypočítat. Čas, který hodláte strávit na slunci (převedeno na minuty), jen podělte počtem minut, během kterých se běžně spálíte. Výsledné číslo je ten správný ochranný faktor pro vás.

Související články