Merlík chilský – rostlina budoucnosti - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Merlík chilský – rostlina budoucnosti

Merlík chilský – rostlina budoucnosti

autor: estation

Patří mezi nejstarší plodiny na světě a disponuje unikátním nutričním profilem. Má mnoho vitaminů, bílkovin a je vhodný i pro lidi alergické na lepek. Říká se mu rostlina budoucnosti.

Co je merlík?

Merlík chilský neboli quinoa je přibližně 5 tisíc let stará rostlina dorůstající do výšky dvou metrů. Inkové quinou nazývali „Chisya mama“ – matka zrno. Dobře snáší horské podmínky pěstování, proto se nejvíce pěstuje ve vyšších polohách And napříč celou Jižní Amerikou.

Pseudocereálie

Využívá se jako další druh obilovin, botanicky se řadí mezi pseudocereálie, a to do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), stejně jako například pohanka a amarant. Organizace spojených národů (OSN) dokonce vyhlásila rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Studie

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkusili devět odrůd z Peru, Kolumbie a Ekvádoru vysadit na svých experimentálních polích školského zemědělského podniku v Žabčicích u Brna. Jejich záměrem je provést studii, zda by se některá odrůda dala pěstovat v českých podmínkách. Podobný genotyp se podařilo vypěstovat dánským výzkumníkům. Podle autora projektu Leitera Granda Cruze je při výzkumu důležitá délka slunečního svitu.

NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během vesmírných letů.

Co umí

superpotravina
protirakovinové účinky
antioxidant
při redukčních dietách
proti migrénám
zásadotvorná potravina
prospívá ledvinám
prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
podporuje růst svalové hmoty
prevence proti osteoporóze
snižuje vysoký krevní tlak
působí jako prevence rakoviny tlustého střeva
zklidňuje nervový systém
podporuje trávení a vyprazdňování
postupně do těla uvolňuje energii
pomáhá při cukrovce
brainfood – přispívá výživě mozku

Co obsahuje

Semena quinoy vynikají vysokou nutriční hodnotou. Obsahují kompletní bílkovinu, tzn. zastoupení všech esenciálních aminokyselin, dále pak lysin, sirné aminokyseliny methionin a cystein, esenciální aminokyseliny, které jsou ve většině obilovin považovány za limitní. Z celkového obsahu tuku se nejvíce vyskytují mononenasycená mastná kyselina – k. olejová a polynenasycená mastná kyselina – k. linolová. Přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Ze sacharidů je stejně jako u všech obilovin nejvíce zastoupen škrob. Quinoa je ceněna pro obsah vlákniny, která se skládá z rozpustné a nerozpustné frakce. Vláknina obecně zvyšuje objem stolice. Podle mnoha vědeckých studií nerozpustná vláknina pomáhá čistit střevní stěnu od usazenin. Rozpustná vláknina má schopnost bobtnat a stabilizuje hladinu cukru a lipidů v krvi.

Pro koho je vhodná?

Je vhodná pro vegetariány a vegany, kteří nemusí mít vždy dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Největší podíl bílkovin je obvykle detekován v otrubách. Podle prováděných pokusů je stravitelnost proteinů téměř 90 %, dvě třetiny bílkovin jsou rozpustné ve vodě. Aminokyseliny arginin a histidin jsou důležité hlavně v období růstu, proto se u quinoy diskutuje o jejím využití jako součásti kojenecké výživy. Neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro pacienty s jeho nesnášenlivostí (celiaky).

Příprava

Merlík chilský vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl quinoy) po dobu 15–20 minut. Po uvaření se vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá, a přitom zdravá a chutná forma snídaně. Užívá se jako přísada do snídaňové směsi, pro výrobu salátů, různých kaší a rizot a jako zahušťovadlo do polévek. Je možné ho kombinovat s ovocem i zeleninou, je alternativou k rýži a kuskusu. Po uvaření či pečení se uchovává v mraženém stavu.

Quinoa se zeleninou z trouby

Suroviny:
1 bulva fenyklu, 1 cuketa, 2 žluté papriky, 1 červená cibule, 8 cherry rajčátek, 5 stroužků česneku, sůl, olivový olej, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, čerstvé bylinky (tymián, šalvěj), 1 hrnek quinoy, 1 a 3/4 hrnku vody

Na dresink potřebujete:
4 lžíce olivového oleje, sůl, šťáva z půlky citronu, hrst nasekané petrželky, balsamikový ocet
Zeleninu očistěte, cuketu nakrájejte na větší kostky, asi 2 cm velké, fenykl a cibuli na klínky, papriky také na větší kostky, cherry rajčata přepulte, větší rozčtvrťte. Česnek oloupejte a stroužky nasekejte na větší kusy.
Rozpalte troubu na 220 °C. Na plech dejte pečicí papír a vsypte na něj všechnu zeleninu. Zalijte štědře olivovým olejem, přidejte sůl a pálivou papriku nebo mleté chilli a zasypte nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti. Vše promíchejte a plech dejte do trouby. Za občasného promíchání pečte asi 30 minut, na závěr můžete zagrilovat.
Než se zelenina udělá, připravte si quinou. Nejprve ji opravdu důkladně propláchněte horkou vodou v cedníku s malými dírkami. Bez proplachování by byla hořká. Poté ji dejte do menšího kastrolu a zalijte teplou vodou a vsypte sůl. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zakryté vařte 12–15 minut. Poté vypněte oheň, pod pokličku dejte papírovou utěrku a zavřené nechte 5 minut dojít. Poté načechrejte zrníčka vidličkou.
Než se zelenina dopeče, smíchejte si v hrníčku všechny ingredience na dresink. Pak už jen ve velké míse smíchejte quinou, zeleninu a zakapejte připraveným dresinkem.

tip H&B

1. Allnature quinoa červená BIO, 250 g, 99 Kč, www.sportsmarket.cz
2. Quinoa merlík chilský, 250 g, 72 Kč, www.cokoladovnatroubelice.cz

3 otázky pro…

Kateřina Boesenberg, BHSc.
Předsedkyně České naturopatické společnosti

Jaké množství a jak často by měl člověk jíst merlík, aby měl ten správný účinek?
„Přibližně 60 g merlíku v suchém stavu denně (což odpovídá cca třetině hrnku, po uvaření jeden hrnek). Zpočátku je vhodné ho kombinovat půl na půl například s rýží, než organismus přivykne vyššímu množství vlákniny.“

Má nějaké negativní účinky, případně je někomu přímo jeho konzumace zakázána?
„Quinoa je hypoalergenní, jedno z nejméně alergizujících zrn vůbec, neobsahuje lepek, takže je výbornou bezlepkovou přílohou. Opatrný postup bych doporučovala u jedinců po resekci střeva – ti by ji měli, stejně jako jiné potraviny ve tvaru malých zrníček, důkladně rozkousat a navyšovat dávkování postupně.“

Je merlík vhodný jako potravina na hubnutí?
„Používá se jako součást jídelníčku u redukčních diet, právě díky svému skvělému nutričnímu profilu. Má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek a omega 3 mastných kyselin a zároveň nízký glykemický index. Pomáhá nejen regulovat chutě na sladké, ale také zaplní a nutričně vyživí. Merlík je vhodný nejen jako součást redukční diety, ale měli bychom ho mít v jídelníčku cca 2x týdně všichni.“

Zdroj: www.thefreedictionary.com/quinoa

Související články