Bylinné čaje při kojení - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Bylinné čaje při kojení

Bylinné čaje při kojení

autor: estation
Kojení, které je často nečekaně náročné, je bezpochyby nejlepší formou výživy, kterou můžete svému dítěti poskytnout. Jednou z největších obav maminek v jeho počátcích je dostatek mléka. Níže uvedeme bylinky, které se tradičně používají k podpoře kojících matek, nejen ke zvýšení tvorby mléka, ale také k podpoře hormonální rovnováhy, imunitního systému a poskytnutí zdravé formy hydratace, která je přirozeně bez kofeinu. Protože i při kojení budete chtít omezit příjem kofeinu. Mějte na paměti, že některé z bylin doporučených v těhotenství jsou stimulátory dělohy, takže nepředpokládejte, že jsou pro těhotenství vhodné.

Fenykl

Má dlouholetou tradici jako bylina galactagogue – věří se, že podporuje dobrý tok mléka u kojících matek. Semena této středomořské rostliny mají také uklidňující účinek na trávení, což může pomoci dětem trpícím kolikou a větry.

Anýz

Také se běžně používá do kojících bylinných směsí pro své tradiční použití k podpoře laktace u kojících matek. S podobnými vlastnostmi jako fenykl je také široce používán v bylinných směsích proti kolice. Nepleťte si ho s badyánem. Ten se nedoporučuje používat při kojení, ani se nesmí podávat kojencům. Velmi častá složka kojeneckých čajů a doplňků díky její popularitě u kojících matek a řadě zpráv o pozitivním vlivu na přísun mateřského mléka. Najdete ji i v 100% BIO bylinné směsi pro kojící matky od Nipper and Co.

Moringa

Listy, známé také jako zázračný strom, se dají připravovat jako čaj nebo se na trhu často vyskytují jako prášek. Používají se po staletí k podpoře tvorby mléka kojícím matkám. Má tolik pozitivních účinků pro zdraví, že ji budete chtít zařadit do svého kojeneckého jídelníčku, i když nedostatkem mléka netrpíte. Bohatá na vitamíny A, E, K a minerály včetně železa a vápníku, tak důležitých pro náš poporodní život.

Kmín kořenný

Vzhledem a chuťí připomínající dobře známý kmín z kuchyně, kmín kořenný se tradičně používá k podpoře tvorby mléka pro jeho vlastnosti ke stimulaci laktace u kojících žen. Často se také používá v antikolikách, takže jeho pití bude mít příznivý účinek na žaludek dětí.

Jestřabina lékařská 

Jedna z úžasných bylin s vlastnostmi galaktagogue, která možná není tak známá. Název si vysloužila proto, že ji zemědělci nejprve používali ke zvýšení zásob mléka u svých hospodářských zvířat (koz). Nikdy by se neměla pít jako čerstvá bylina.
Pokud se snažíte zvýšit tvorbu mléka měla byste omezit příjem máty peprné, šalvěje a oregana, protože je známo, že ho snižují. Nezapomeňte, že šálek máty peprné nebo použití šalvěje v kuchyni rozhodně neovlivní to, kolik mléka vyprodukujete. Uvolněte se, nakrmte miminko, kdykoliv chce, zůstaňte hydratovaná a hledejte podporu, pokud máte obavy o svůj přísun. Správná poloha při kojení, časté přikládání a psychická pohoda miminky jsou pro dostatečnou tvorbu mléka klíčové ingredience. Bylinky mohou být navíc skvělým a přirozeným doplňkem vaší cesty kojením.
Pokud máte jakékoli obavy ohledně čajů nebo bylin, promluvte si se svým lékařem, porodní asistentkou či bylinkářem. Poslouchejte své tělo a pamatujte na zlaté pravidlo – všeho s mírou.

NIPPER & CO. – BIO BYLINNÝ ČAJ PRO KOJÍCÍ MATKY, cena 219 Kč

Zdroj: MadeForMoms

 

Související články